Ordonanta „verde“, care blocheaza constructiile in toate marile orase, a fost pusa la cale de ministrul mediului, Attila Korodi, si de fostul senator democrat Marius Marinescu. In incercarea lor de a salva spatiile verzi din marile
Ordonanta „verde“, care blocheaza constructiile in toate marile orase, a fost pusa la cale de ministrul mediului, Attila Korodi, si de fostul senator democrat Marius Marinescu. In incercarea lor de a salva spatiile verzi din marile orase, cei doi au reusit sa paralizeze dezvoltarea imobiliara. Pe långa ordonanta data deja de executiv, la Parlament exista un proiect legislativ care sustine aceeasi idee. Ambele acte confunda insa notiunea de spatiu verde, parc sau gradina cu ceea ce apare definit ca „verde“ in documentatiile de urbanism ale primariilor si care defineste orice teren. In spatele acestei confuzii s-ar putea ascunde insa un mega-tun imobiliar, pus la cale de oameni de afaceri, impreuna cu cåtiva reprezentanti ai executivului. Senatorul Marinescu sustine insa ca singura sa intentie in momentul in care a propus acest proiect a fost salvarea spatiului verde care inca mai exista. Parlamentarul nu stie insa faptul ca planul urbanistic al Capitalei are trecute in verde mai multe platforme betonate, cåteva maidane de pe marginea lacurilor si aproape toate zonele de la periferie. Acest lucru i se datoreaza in p rincipal arhitectului-sef al Capitalei, Adrian Bold, care a trecut in verde orice parcela neocupata din oras. Ordonanta „verde“ data luna trecuta de guvern are o sora vitrega care bantuie de ceva vreme prin Parlament. Un proiect legislativ care cuprinde exact aceeasi aberatie si care paralizeaza practic orice activitate de constructie in orase a fost inaintat de mai multa vreme de catre fostul senator PD-ist Marius Marinescu. Proiectul acestuia este unul mult mai scurt, dar care vizeaza exact acelasi lucru. Acesta are un articol unic: „Se interzice emiterea de autorizatii pentru constructiile si amenajarile de orice tip pe spatii verzi, amenajate sau prevazute ca atare in Planul Urbanistic General initial, cu exceptia lucrarilor pentru punerea in valoare a parcurilor si spatiilor verzi si a echipamentelor de agrement“. Cu alte cuvinte orice teren care apare ca „verde“ in schitele primariei este sortit sa ramana asa.

Videanu crede ca ordonanta trebuie sa dispara
Primarul Adriean Videanu este unul dintre cei pe care ordonanta „verde“ ii incurca cel mai tare. Toate proiectele de dezvoltare a Bucurestiului pentru care s-au redactat deja studii de fezabilitate si lucrarile care au fost incepute vor fi acum blocate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.