Fostul lider al gherilei albaneze, Hashim Thaci, al carui partid a castigat alegerile parlamentare din Kosovo, anunta ca, in calitate de premier, va proclama independenta provinciei dupa 10 decembrie. Autoritatile europene ii cer insa mai multa prudenta cu astfel de declaratii.
Hashim Thaci e si negociatorul-sef din partea kosovarilor pentru statutul provinciei.
El a declarat intr-un interviu publicat ieri de cotidianul germanFrankfurterAllgemeine Zeitung ca depinde de Kosovo sa isi declare independenta. "Doresc pentru aceasta sprijin international", a spus el, adaugand: "Nu vom putea astepta ca toate statele sa fie pregatite sa ne recunoasca". Cu o zi inainte insa, in calitate de prim-ministru al Kosovo, Thaci a declarat, intr-un interviu pentru RFI, ca "dupa 10 decembrie vom declara imediat independenta". Intrebat daca nu va mai astepta un semn din partea Bruxelles-ului sau a Washingtonului, liderul democrat a aratat ca "Kosovo nu mai are rabdare si nu mai poate astepta".
Ca reactie la aceste afirmatii, autoritatile europene i-au cerut ieri lui Hashim Thaci sa fie prudent, relateaza AFP, preluat de Mediafax.
"Thaci trebuie sa inteleaga diferenta intre a fi un om politic in opozitie si a fi un premier responsabil", a declarat seful diplomatiei suedeze, Carl Bildt. Acesta a fost un mediator foarte activ in zona Balcanilor in anii '90.
"Reprezentantii internationali continua negocierile. Vor mai avea doua sedinte pe aceasta tema. Una la Viena si una aici (la Bruxelles), iar noi trebuie sa asteptam raportul de la 10 decembrie", a continuat Inaltul reprezentant al UE pentru Politica Externa, Javier Solana.
"Nu este o surpriza", a estimat ministrul austriac al Afacerilor Externe, Ursula Plassnnik, luni, la sosirea la Bruxelles, facand in acelasi tip apel la "prudenta din partea tuturor partilor".
"Vom face tot posibilul pentru a convinge reprezentantii Kosovo sa nu procedeze la declararea unilaterala a independentei fara sprijinul comunitatii internationale", a subliniat ministrul luxemburghez al Afacerilor Externe, Jean Asselborn.
"Thaci, care a avut o mare influenta in timpul razboiului si care are o mare influenta si pe timp de pace, stie ce este in joc. O declaratie unilaterala a independentei va fi un lucru foarte urat", a adaugat acesta.
"Analizam toate posibilitatile. Negocierile sunt inca in curs si asteptam un raport din partea domnului Ischinger", a adaugat seful diplomatiei portugheze, Luis Amado, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene.
Sarbii sprijiniti de Rusia refuza categoric independenta Kosovo, pe care il considera leaganul culturii lor, in timp ce majoritatea albaneza de aici revendica acest teritoriu, avand sustinerea majoritatii statelor occidentale.
Partidul democrat din Kosovo (PDK), fostul lider al gherilelor separatiste albaneze Hashim Thaci, a castigat alegerile legislative cu 34 la suta din sufragii in fata Ligii Democrate din Kosovo (LDK), aflata la putere.