Capodopera autorului pe care Cotidianul vi-l aduce miercuri este „Pe drum", scrisa in timp record in aprilie 1951, o carte-cult care a influentat o intreaga generatie de scriitori americani.

Lucrarea, scrisa in numai trei saptamini, este autobiografica si cuprinde insemnari de calatorie din voiajul pe care Kerouac l-a facut impreuna cu prietenii sai prin America anilor ’50. Cartea este definitorie pentru generatia literara americana de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, numita si „Generatia beat". Imediat dupa aparitie, „New York Times’’ s-a grabit sa o numeasca „cel mai frumos scrisa, cea mai clara si mai bine articulata lucrare a noii generatii de scriitori americani". Revista „Time" a cuprins-o in topul 100 al celor mai bune carti scrise in limba engleza in secolul al XX-lea.

Volumul a fost compus sub forma prozei spontane care l-a facut celebru pe Kerouac, ca o transcriere a unui monolog interior, fara nici cea mai mica atentie la semnele de punctuatie sau la paragrafe. Kerouac a redactat cartea pe ceea ce el numea „sulul". A dactilografiat romanul pe role de hirtie pe care le-a lipit apoi de la cap la coada, ajungind la un sul de 36 de metri.

„Sulul" exista inca si a calatorit la fel de mult ca si autorul sau. In 1969, cind a murit, averea lui Kerouac era de 91 de dolari. In 2001, „sulul" a fost cumparat la licitatie cu 2,4 milioane de dolari de catre Jim Irsay, patronul echipei de fotbal american Indianapolis Colts. Aproximativ jumatate din sul (18 metri) a fost expus la Biblioteca Universitatii Indiana in 2003, iar in ianuarie 2004 a pornit intr-un turneu de patru ani pentru a fi expus in muzee, universitati si biblioteci de-a lungul si de-a latul Statelor Unite.

Spre deosebire de carte, sulul contine numele reale ale personajelor si o serie de amanunte picante legate de aventurile amoroase pe care Kerouac si amicii sai le-au avut pe parcursul celor sapte ani de calatorie prin „tara tuturor posibilitatilor". De teama reactiilor violente ale cercurilor puritane din America anilor ’50, editorul l-a obligat pe Kerouac sa scoata toate pasajele erotice care insa s-au pastrat intacte pe sulul original.

Pe 16 august 2007, editura Viking Press a scos pe piata un nou volum intitulat „On the Road: The Original Scroll" pentru a marca implinirea a 50 de ani de la prima publicare a romanului. Pasajele explicit erotice au fost astfel reintroduse la jumatate de secol distanta de la prima publicare, iar numele reale ale personajelor au putut aparea si ele. Astfel, Dean Moriarty a redevenit Neal Cassady, iar Carlo Marx, Allen Ginsberg. Personajul principal, Sal Paradise, este nimeni altul decit Jack Kerouac. Si in lipsa acestor transformari, capodopera lui Kerouac inca se vinde ca piinea calda, americanii achizitionind anual in jur de 100.000 de exemplare.

Gurile rele au spus ca de fapt romanul nu a fost scris chiar asa de spontan pe cit se crede, ca, de fapt, autorul l-a rescris de citeva ori, asta si din dorinta de a-i fi in cele din urma publicat. Editorii ii impuneau refacerea romanului pe care il considerau mult prea revolutionar pentru a se vinde. Cercetarile mai noi au descoperit ca existau si fragmente din „On the Road" scrise in dialectul quebecois, limba materna a lui Kerouac. Originalitatea stilului si calitatea scriiturii nu pot fi insa contestate de nimeni.

Cum a ajuns Jack Kerouac subiect de maraton aflati pe www.cotidianul.ro/select