PUNCTUL PE EI
Esecul nationalei de fotbal a Romaniei la Sofia m-a amarat peste masura. Parca la trecerea Dunarii s-ar fi inecat toate corabiile salvarii de la potop. Dezamagirea mi-a fost probabil egala cu increderea pe care inainte de meci o av
PUNCTUL PE EI
Esecul nationalei de fotbal a Romaniei la Sofia m-a amarat peste masura. Parca la trecerea Dunarii s-ar fi inecat toate corabiile salvarii de la potop. Dezamagirea mi-a fost probabil egala cu increderea pe care inainte de meci o aveam in ciracii lui Piturca. Am incercat sa-mi potolesc deznadejdile gandind ca infrangerea nu ne zboara fleica din fasole. Gandind ca, desi i-am ajutat pe bulgari sa castige chiar daca ei nu s-au prea omorat cu firea, ramanem pe primul loc al grupei. Dar n-a fost chip. Ramane in urma umilinta pe care trebuie s-o induram cu stoicism pana ce timpul si intamplarile viitoare vor aduce cu sine uitarea.


Primul prag pe care-l avem de traversat intru reabilitarea moralului nostru il constituie meciul pe care astazi Romania il va sustine impotriva Albaniei. Incerc sa intuiesc alchimia prin care Victor Piturca a transformat orgoliul sifonat in vitamina a succesului. Si cred ca pintenul adanc infipt in burta gloabei lenese este oricand binevenit. Asa le trebuie unor fotbalisti inventati la nationala doar de lucratura priceputa a selectionerului. Trebuie sa afle si ei ca titularizarea sau convocarea la lot reprezinta o optiune cu dus si-ntors. Lista suporterilor care vor merge la turneul final din Austria si Elvetia ramane deschisa. Ea poate imprumuta oricand nume de repetenti din catalogul lui Piturca.


Realitatea prozaica a partidei Romania - Albania devine prin conjunctura momentului metafora. O metafora la care trebuie sa luam aminte. Meciul va fi gazduit de un stadion care, dupa eveniment, va fi demolat. Sunt multi cei care suporta greu despartirea de locul care a inmagazinat o istorie coplesitoare. La fel de numerosi sunt si cei la care regretul prinde conturul protestului. Trebuie sa stie ei insa ca orice constructie temeinica incepe printr-o demolare temeinica. Jumatatile de masura compromit soarta intregului. De aceea vin si zic sa luam aminte la aceasta pilda pe care ne-o ofera batranul care pe numele sau de botez a fost "23 August".


Rezultatul meciului Romania - Albania, indiferent care va fi el, nu aduce cu sine motive ale unor trairi intense. Evenimentul constituie doar pretextul focurilor de artificii care vor marca calificarea la Euro 2008. Pana la startul turneului final Victor Piturca va avea mult de lucru. Am incredere in el si in temeinicia lucrarii sale. Nu este omul jumatatilor de masura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.