MTV a lansat un nou canal, in limba araba, special pentru tinerii din spatiul islamic, tot mai doritori de divertisment occidental.

Un adevarat pilon al culturii pop occidentale in lumea araba, noul canal are toate sansele sa trezeasca revolta mediilor conservatoare islamice, desi, potrivit BBC, MTV a anuntat ca va face tot posibilul sa nu lezeze cultura islamica locala. Noul departament arab al MTV va difuza videoclipuri ale cintaretilor ori ale trupelor arabe, emisiuni de lansare a noilor talente, precum „American Idol" si va prelua, cu adaptarea de rigoare, show-uri de succes precum „Pimp My Ride".

Initiatorii canalului spun ca spera sa creeze astfel o legatura culturala intre Occident si Orient, care sa depaseasca disensiunile politice. Dincolo de discursul pacifist, e evident ca MTV nu putea sa stea departe de o piata uriasa, dat fiind ca majoritatea populatiei in spatiul islamic si arab este sub 30 de ani.

Totusi, nu va fi usor ca noul canal sa se impuna. Aceleiasi piete i se mai adreseaza inca nu mai putin de 50 de canale arabe de muzica. MTV intra pe o piata departe de a fi virgina. Tinerii arabi sint deja pregatiti. De ani intregi, de la Beirut pina la Dubai exista o inflatie de videoclipuri in care abunda rotunjimi orientale, care mai de care mai apetisante si mai lejer imbracate, care se undu-iesc pe acorduri si versuri mai mereu de dragoste si mai rar de protest social. Establishmentul islamic, mai mult sau mai putin autoritar, este erodat de la radacina. De aceea, in cele mai multe tari din Orientul Mijlociu, canale precum noul MTV sint interzise. Dar ele sint cu obstinatie receptionate prin antene de satelit ilegale, cum se intimpla in Iran, unde tinerii uita de antipatia parintilor lor pentru arabi cind privesc videoclipurile languroasei libaneze Nancy Ajram. La lansarea MTV in araba, la Dubai, a participat crema artistilor din Orient, care au declarat, fara exceptie, ca spera ca noul canal sa aduca recunoasterea pe care o merita cintaretii arabi. „Cred ca asta va ajuta la o mai buna expunere a muzicii din tot Orientul Mijlociu", a declarat pentru BBC starul soul Akon.

Deocamdata nimeni nu vorbeste de profiturile viitoare ale noii afaceri. Accentul se pune pe aspectele politice. De exemplu, directorul Arab Media Group, partenerul MTV, Abdul Latif al-Sayegh, a declarat ca spera ca noul canal sa-i convinga pe multi arabi care traiesc in Occident sa se intoarca in tarile natale. MTV a influentat si a dat tonul in moda, muzica si chiar a lansat curente de opinie in rindul tinerilor din toata lumea de la infiintarea sa, in 1981. Ba chiar, potrivit site-ului MTV, toate canalele sale au oferit o platforma pentru difuzarea de opinii politice si mesaje sociale care au reprezentat de multe ori provocari la adresa starii de fapt. Acelasi lucru spera sa-l obtina MTV in spatiul arab.