"Cresterea inflatiei ar trebui sa se opreasca pana in primavara anului viitor, iar avansul preturilor ar trebui sa revina in intervalul tintit de BNR pentru 2008, de 2,8% - 4,8%'', a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu,
"Cresterea inflatiei ar trebui sa se opreasca pana in primavara anului viitor, iar avansul preturilor ar trebui sa revina in intervalul tintit de BNR pentru 2008, de 2,8% - 4,8%'', a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, pentru agentia MNSI, citata de Reuters, potrivit Mediafax. Din cauza preturilor mari ale alimentelor, rata anuala a inflatiei a urcat in luna octombrie la 6,8%, de la 6% in septembrie, cel mai probabil eliminand sansele ca BNR sa indeplineasca tinta privind majorarea preturilor in 2007, situata intre 3% si 5%.
"Situatia este sub control si estimam ca aceasta majorare se va sfarsi pana in primavara anului viitor, iar evolutia indicelui preturilor de consum va reveni in intervalul tintit de BNR", a mai afirmat Isarescu.
In ultimul raport asupra inflatiei, prezentat la inceputul lunii noiembrie, banca centrala a revizuit in crestere cu 1,8 puncte prognoza pentru sfarsitul acestui an, la 5,7% pe an, fata de nivelul de 3,9% estimat in luna august, in contextul majorarii preturilor la alimente si al inrautatirii perspectivelor privind moneda nationala. De asemenea, banca centrala a urcat cu 0,6 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, la 4,3% pe an, fata de rata de 3,7% estimata in cel de-al doilea raport trimestrial asupra inflatiei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus, inaintea intalnirii reprezentantilor bancilor centrale din Cape Town, ca BNR este linistita in privinta nivelului actual al leului. "Sunt mai linistit cu nivelul actual al leului decat cu cel total nesustenabil de pe perioada verii", a afirmat acesta.
Leul s-a depreciat in ultimele luni, ca urmare a cresterii aversiunii investitorilor pentru risc si a temerilor privind indicatorii fundamentali ai economiei. Moneda nationala a Romaniei s-a depreciat in luna noiembrie, cu 5% fata de euro, atingand in sedinta bursiera de vineri un nou minim al ultimului an, de 3,4764 lei/euro.
Cu privire la intrebarile despre interventiile BNR pe piata valutara, Isarescu a mentionat ca incearca sa intervina cat mai putin posibil si cu cat mai putina frecventa, dar banca centrala este pregatita pentru orice fel de interventie fara a o anunta si comenta. Totusi, oficialii bancii centrale nu au putut confirma imediat comentariile guvernatorului BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.