Si daca presedintele tarii, pe care opinia publica din tarile europene il crede responsabil in actele si declaratiile sale, contureaza o Romanie in care elita conducatoare e o banda de borfasi, ce sa mai pretindem atunci italienilor de rand care-i trateaza pe romani ca pe niste infractori?!


Profesorul Alexandru Radu, unul dintre cei mai competenti politologi postdecembristi, imi spunea duminica dupa-amiaza la Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3, ca a descoperit, cercetand istoria Aliantei D.A., un Traian Basescu extrem de consecvent azi cu ceea ce spunea in campania electorala din 2004. In aceste zile premergatoare Referendumului - sustinea domnul profesor - Traian Basescu nu face altceva decat sa reia temele campaniei din 2004: sistemul ticalosit, putreziciunea clasei politice, coruptia guvernantilor. Interlocutorul meu vedea in asta un fapt pozitiv: cel al consecventei. Eu insa, permitandu-mi sa-l contrazic in scris, voi spune ca vad in asta o aberatie.


In campania electorala din 2004, bolboreselile despre sistemul ticalosit si despre clasa politica nemernica isi mai aveau o anume justificare. Si  nu una tinand de figuratia in campania electorala, cand tot ce e catavencism in politicianul roman, iese la iveala, ca sifilisul netratat la timp, ci una tinand de postura lui Traian Basescu. Domnia sa era liderul unei Opozitii practic strivite de dominatia partidului-stat PSD. Pentru ca amaratele formatiuni PNL si PD, unite intr-un concubinaj contranaturii, sa fie auzite, era nevoie de pozitii radicale, de nuanta isterica, in genul celor asumate de Traian Basescu. Se impunea o asemenea pozitie radicala, simplificatoare si pentru ca Opozitia razbea cu greu prin barajul mediatic al presei puse in slujba PSD. Intre timp, Traian Basescu a ajuns seful statului. Prin multe dintre notele sale, domnia sa e cel mai puternic om din Romania. Procurorii de la Parchetul General si DNA, in frunte cu Laura Codruta Kovesi si Daniel Moraru, il ajuta sa sara din asternuturi si sa-si scoata izmenele dimineata, cand se trezeste in patul prezidential, intr-un ritual imprumutat de la Regele Soare. Serviciile Secrete ii susura la urechiuse ultimele informatii despre adversari. Cu mici exceptii, ziarele si televiziunile il proslavesc de dimineata pana seara. Din banala vizita facuta mamei, toate jurnalele de Actualitati au scos, mai serile trecute, un fapt mai cultivat mediatic decat venirea iernii. Sondajele de opinie il gadila la talpi saptamanal. Doua partide, PD si PLD, stau smirna, ca soldatul Svejk, in fata portretului sau inramat. Si cu toate acestea, Traian Basescu se comporta de parca ar fi in continuare liderul unei Opozitii amarate, abia respirand sub calcaiul partidului-stat.


Desigur, e voba de un truc politicianist. Unul prin care domnia sa trage pe sfoara romanii infatisandu-se altceva decat este. Un truc a carei eficienta nu  o excludem cata vreme trusturile de presa la care domnia sa e actionar spiritual principal ii canta in struna. Numai ca acest truc politicianist risca sa devina un veritabil pericol pentru interesul national. Si iata de ce. La ora actuala duduie din toate motoarele in Italia si se infiripa si in alte tari europene o campanie menita a-i infatisa pe romani drept infractori, violatori, hoti, monstri cu fata umana. Treptat-treptat, aceasta campanie poate sa formeze si sa adanceasca in opinia publica o imagine dezastruoasa a poporului roman. Traian Basescu nu osteneste a denunta clasa politica din Romania ca fiind corupta, parlamentul ca fiind alcatuit din banditi, guvernul ca o banda de infractori si presa, ca o gasca ticaloasa. Astfel de generalizari, nu doar pripite, dar si primitive, analfabete chiar, sunt facute, de regula, de liderii extremisti, fie de Dreapta, fie de Stanga. Numai politicienii extremisti denunta sistemul dintr-o tara, ei considerandu-se a fi in afara lui, pregatiti cu un maturoi pentru a face curatenie. Liderii extremisti sunt acceptati in declaratiile lor si pentru ca ei n-au nici o responsabilitate. Conducand, de regula, formatiuni politice minore, ei nu sunt luati in serios in lumea europeana. Traian Basescu nu e insa un lider extremist, unul dintre acele personaje pitoresti din democratiile europene care indeamna la daramarea sistemului. Traian Basescu e presedintele tarii.


Si daca presedintele tarii, pe care opinia publica din tarile europene il crede responsabil in actele si declaratiile sale, contureaza o Romanie in care elita conducatoare e o banda de borfasi, ce sa mai pretindem atunci italienilor de rand care-i trateaza pe romani ca pe niste infractori?! Cum sa mai vii si sa sustii pe plan european ca nu toti romanii sunt asa cum ii picteaza ziarele si televiziunile straine cand elita conducatoare din Romania e infatisata de seful statului ca o banda de corupti?! Orice simplu cetatean din Occident da crezare campaniei de terfelire a romanilor in conditiile in care acestea sunt prezentate de insusi seful statului ca fiind condusi de niste nemernici. Dupa aproape trei ani de mandat, a venit maomentul ca Traian Basescu sa realizeze un adevar elementar: e presedintele tarii si nu liderul unei formatiuni extremiste de Opozitie!