Executivul a aprobat ieri a treia rectificare bugetara din acest an. Astfel, au fost alocate fonduri suplimentare pentru diferite masuri sociale, precum pensii majorate in agricultura si ajutoare de incalzire. In schimb, au fost reduse bugetele mai m
Executivul a aprobat ieri a treia rectificare bugetara din acest an. Astfel, au fost alocate fonduri suplimentare pentru diferite masuri sociale, precum pensii majorate in agricultura si ajutoare de incalzire. In schimb, au fost reduse bugetele mai multor domenii, printre care Agricultura, Mediu si Educatie.
Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, prin a treia rectificare bugetara a fost suplimentat bugetul Ministerului Muncii cu 814 milioane lei, pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata indemnizatiilor veteranilor de razboi, ajutoare de incalzire a locuintei, alocatii pentru copii. Iar Ministerul Internelor si Reformei Administrative a mai primit 200 milioane lei.
Reduceri ale bugetului au fost operate la Ministerul Mediului (un minus de 150 milioane lei), Ministerul Agriculturii (100 milioane lei), Ministerul Apararii (382 milioane lei), Ministerul Educatiei (435 milioane lei) si Ministerul Economiei si Finantelor (314 milioane lei).
De asemenea, au fost diminuate sumele aferente creditelor externe la Ministerul Dezvoltarii (cu 285 milioane lei), la Ministerul Internelor (80 milioane lei), Ministerul Mediului (31 milioane lei) si Ministerul Economiei si Finantelor (23 milioane lei).Adomnitei este nemultumitPrincipala diminuare de fonduri a fost facuta la Ministerul Educatiei, unde, potrivit lui Vosganian, au fost micsorate sumele pentru bunuri si servicii la nivel central, fara a fi afectate investitiile in infrastructura de invatamant.
Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, este nemultumit ca bugetul alocat institutiei a fost redus, prin rectificare, cu 435 milioane lei. "Normal ca nu pot fi multumit pentru ca mi-au fost luati acesti bani, dar vina nu apartine ministerului, ci primarilor care nu au fost in stare sa foloseasca sumele pentru repararea si reconditionarea scolilor si a gradinitelor. Probabil ca, in viitor, aceste operatiuni le vom face prin inspectoratele scolare", a declarat Adomnitei pentru Mediafax.
Premierul Tariceanu a declarat sambata ca unele institutii publice nu au capacitatea administrativa de a cheltui banii alocati de la buget. "In ultimele doua luni se doreste sa se cheltuiasca de trei ori cat media lunilor precedente, ceea ce nu este normal", a afirmat Tariceanu."Deficit bugetar de 2,4% din PIB"Prin rectificarea de buget, deficitul bugetar a fost diminuat cu 1,16 miliarde lei, pana la 9,5 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, a explicat Vosganian. El a precizat ca, astfel, guvernul a mentinut nivelul veniturilor, dar l-a redus pe cel al cheltuielilor cu valoarea diminuarii deficitului, respectiv 1,16 miliarde lei. In context, Vosganian a avertizat ordonatorii principali de credite ca vor fi strict monitorizati de Ministerul Economiei si Finantelor, astfel incat cheltuielile sa fie tinute sub control, iar excedentul bugetar de 0,3% din PIB obtinut la sfarsitul primelor zece luni ale anului, cumulat cu deficitul programat de 2,4% din PIB, sa nu creeze dezechilibre macroeconomice. In ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar, ministrul a aratat ca aceasta este in concordanta cu politica bugetara prudenta.
La rectificarile bugetare din lunile iunie si septembrie, Guvernul a mentinut plafonul de deficit bugetar la 2,7% din PIB, nivel prevazut pentru intregul an. Comisia Europeana a avertizat insa ca deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfarsitul anului, conform metodologiei europene, daca nu vor fi luate masuri pentru controlul strict al cheltuielilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.