Guvernul a mai facut, ieri, un pas spre condamnarea juridica a comunismului. Persoanele care au suferit condamnari cu caracter politic, precum si consecinte administrative asimilate acestora, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, vor benefi
Guvernul a mai facut, ieri, un pas spre condamnarea juridica a comunismului. Persoanele care au suferit condamnari cu caracter politic, precum si consecinte administrative asimilate acestora, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, vor beneficia de stergerea tuturor consecintelor penale si repunerea in drepturi, in cazul in care a fost dispusa decaderea din aceste drepturi sau degradarea militara, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvernul
condus de Tariceanu.

Potrivit proiectului, au fost create posibilitati explicite pentru ca instantele de judecata sa poata acorda despagubiri pentru prejudiciul moral suferit, daca se apreciaza, in urma cercetarii tuturor circumstantelor cauzelor, ca reparatia obtinuta nu este suficienta.

Ministerul Economiei plateste
Ministerul Economiei si Finantelor este reprezentantul statului in aceste procese si acesta va executa hotararile judecatoresti in ceea ce priveste despagubirile acordate. Sunt exceptate de la prevederile acestei legi persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau celor in cazul carora s-a dovedit ca au desfasurat o activitate cu caracter fascist in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel sau persoanelor care au fost condamnate prin hotarari judecatoresti si au obtinut anularea hotararilor de condamnare pana la data intrarii in vigoare a acestei legi.

Rudele de gradul IV pot beneficia de actul normativ
Persoanele condamnate politic pot sa solicite instantei de judecata constatarea caracterului politic al condamnarii lor. Cererea poate fi introdusa si dupa decesul persoanei in cauza de catre rudele acesteia pana la gradul al patrulea inclusiv, sau de catre orice organizatie care justifica un interes de natura morala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.