Riscurile care pericliteaza revenirea inflatiei in culoarul de 2,8-4,8% tintit de BNR pentru anul viitor sunt exagerarea asteptarilor pesimiste si un eventual al patrulea an defavorabil in agricultura, in conditiile unor stocuri deja reduse, a declar
Riscurile care pericliteaza revenirea inflatiei in culoarul de 2,8-4,8% tintit de BNR pentru anul viitor sunt exagerarea asteptarilor pesimiste si un eventual al patrulea an defavorabil in agricultura, in conditiile unor stocuri deja reduse, a declarat presedintele Consiliului National de Prognoza, Ion Ghizdeanu, pentru NewsIn. Şeful Comisiei Nationale de Statistica a spus, intr-un interviu acordat pentru NewsIn, ca vede posibila atingerea tintei asumate de banca centrala pentru 2008, de 3,8%, plus sau minus 1%, desi inflatia de la sfarsitul acestui an se va apropia de 6%.
''Avansul preturilor de la sfarsitul acestui an poate duce la cresteri suplimentare prin exagerarea expectatiilor inflationiste. E un risc si pentru ca cifrele statistice de la anul vor arata ca, pe medie, vom sta mai prost decat pe acest an. Faptul ca anul acesta am avut, pe medie, o inflatie foarte scazuta face ca in 2008 media sa fie peste cea din 2007", a mentionat Ghizdeanu.
Schimbarea perceptiei si a asteptarilor inflationiste ar putea fi un efect secundar al inflatiei mari din acest an. "Pentru sectorul privat, aceste cifre pot stimula expectatiile inflationiste. Preturile ar putea sa creasca fara o anumita acoperire", a explicat seful CNP. Al doilea risc il reprezinta un al patrulea an slab din punct de vedere agricol, dupa ce anii 2005 si 2006 au fost dificili pentru agricultura romaneasca din cauza inundatiilor, iar productia de anul trecut a fost afectata de seceta, care a urcat preturile si pe plan mondial. "Ultimii trei ani au fost cei mai slabi din istorie ca productie, deci au fost afectate si stocurile. Un al patrulea an slab ar fi un risc mare pentru inflatie, mai ales ca preturile alimentare au o pondere mare in cosul de consum in Romania fata de alte tari", a explicat Ghizdeanu.
"E foarte putin probabil, dar daca se intampla nu vom avea nici stocuri foarte multe la care sa apelam. E un risc, exista riscuri pe orice indicator. Insa acestea doua sunt cele mai importante si cu influenta directa", a continuat el.
Şeful CNP considera totusi ca inflamarea preturilor din ultima perioada este "un fenomen conjunctural", determinat in principal de seceta care a provocat scumpirea alimentelor la nivel european si de cresterea pretului petrolului pe piata internationala.
"Inflatia accentuata nu a mai fost un fenomen local, limitat la o anumita zona sau tara. Este prima data dupa multi ani cand au aparut cresteri de preturi peste asteptari in intreaga Uniune Europeana. Sunt discutii daca este un fenomen conjunctural sau mai profund, de durata, venit din schimbarile in economia mondiala", a spus Ghizdeanu.
Pentru Romania, problema este de actualitate si pentru ca saltul preturilor din ultimele luni a dus la ratarea tintei de inflatie. "Atunci cand un indicator evolueaza peste o tinta, teama e mai mare", a adaugat Ghizdeanu, care considera, totusi, ca fenomenul nu este unul de durata in cazul Romaniei. "Noi tindem sa credem ca inflatia este un fenomen conjunctural, legat in special de cele doua mari dezechilibre: dezechilibrul pe alimente, din cauza secetei de la noi si din alte tari, si cresterea pretului petrolului", a mai spus presedintele CNP.
Cresterea pretului petrolului, determinat de consumul in crestere al celor doua tari emergente - China si India, la care se adauga rezervele americane, nu este insa ireversibila. "Dovada este si faptul ca pretul petrolului a inceput in ultima vreme sa scada. Nu se mai duce la nivelul dinainte, insa tendinta a revenit la normal, de scadere sau de crestere moderata, nu de explozie", a conchis Ghizdeanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.