Despre „tineri politicieni" se va discuta saptamina aceasta in cadrul proiectului „Zece pentru Romania".

In ultimul trimestru al anului 2005, Cotidianul a propus o lista cu 22 de tineri politicieni care aveau date bune de pornire pentru a schimba in ritm rapid profilul clasei politice autohtone. „Nu i-am inventat noi, pentru ca altfel ar fi semanat a ingeri, dar nici comunismul sau, mai nou, «sistemul ticalosit» n-a prea apucat sa-i strice. La revolutie, nici unul dintre ei n-avea mai mult de 20 de ani", spuneam in octombrie 2005. Cei pe care i-am „impachetat" in proiectul „Generatiei asteptate" au fost urmatorii: Cristian Adomnitei, Roberta Anastase, Cozmin Gusa, Eduard Raul Hellvig, Radu Munteanu, Bogdan Olteanu, Cosmin Popp, Monica Ridzi, Szasz Atilla, Daniel Buda, Sebastian Bodu, Dan Mihalache, Toader Paleologu, Daciana Sarbu, Victor Ponta, Lavinia Sandru, Cristian Boureanu, Claudiu Manda, Dan Motreanu, Raluca Turcan, Valeriu Turcan si Szolt Nagy.

O buna parte dintre cei propusi opiniei publice de Cotidianul s-au regasit in lista de zece nominalizati pentru finala editiei inaugurale a campaniei „Zece pentru Romania". Atunci, cistigator a fost Cozmin Gusa. In 2006, lista celor zece finalisti ai acestei categorii a adunat, din nou, nume care s-au regasit pe lista „Generatiei asteptate" de tineri politicieni. In mare, cam aceeasi ca si la editia din 2005. Situatia se repeta si la editia din acest an, fiica presedintelui Romaniei, Elena Basescu, fiind una dintre putinele intrari intru totul noi.

Dupa doi ani de la explozia in spatiul public a temei „noii generatii" in politica, conditia tinerilor politicieni nu e modificata spectaculos. Pe de alta parte, in 2005, in politicianul tinar se investea multa speranta. Acum, dupa ce multi dintre tinerii implicati in politica au dat, in opozitie sau la putere, citeva rateuri de rasunet, simpatia cu care erau cindva priviti s-a diminuat semnificativ. Desigur, vom avea, in mod fatal, multi tineri in Parlamentul European si, foarte probabil, mai multi tineri in viitorul Parlament al Romaniei. Insa aceasta nu va fi suficient pentru a spune ca, peste un an-doi, se va fi petrecut o revolutie a tinerilor in politica autohtona.

Pe www.cotidianul.ro/select, portretele tinerilor politicieni inclusi in „Generatia asteptata"