Cursul mediu al monedei unice a urcat ieri la un nou maxim al ultimelor 12 luni, pe fondul mentinerii unei cereri mai mari de valuta din partea speculatorilor, dar si a companiilor romanesti.
La scaderea leului a contribuit si nivelul mai scazut
Cursul mediu al monedei unice a urcat ieri la un nou maxim al ultimelor 12 luni, pe fondul mentinerii unei cereri mai mari de valuta din partea speculatorilor, dar si a companiilor romanesti.
La scaderea leului a contribuit si nivelul mai scazut al dobanzilor care a nemultumit speculatorii. Astfel, pe piata monetara, dobanzile la depozitele cu scadenta la o zi si o saptamana erau de 6,4 - 7%, respectiv de 6,3 - 7,5%, sub nivelul dobanzii de politica monetara, ca urmare a unui exces usor de lichiditate pe piata bancilor, odata cu apropierea sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Astfel, de la 3,4764 lei, vinerea trecuta, euro a urcat la 3,4833 lei, pe o piata unde miscarile cotatiilor nu au fost foarte ample. Deschiderea s-a facut la cotatii de 3,4845 - 3,4855 lei, pentru ca la pranz ele sa se mentina in apropierea nivelului de 3,8450 lei, iar la orele 16:00 cotatiile erau de 3,4795 - 3,4850 lei. Zlotul, forintul si lira turceasca au avut o evolutie similara cu a leului fata de euro.
Cursul mediu al dolarului a fost stabil, el fiind anuntat de BNR la 2,38 lei fata de 2,3818 lei, vinerea trecura. Pe pietele internationale paritatea dintre euro si dolar si-a limitat fluctuatiile la culoarul 1,4623 - 1,4687 dolari, mentinerea aproape de pragul de 1,47 dolari fiind rezultatul datelor economice americane prezentate vinerea trecuta, dar si anuntului privind posibilitatea ca statele membre ale OPEC sa decida o reevaluare a monedelor lor datorita deprecierii dolarului si renuntarea la calcularea preturilor la petrol in moneda americana. Aceasta posibilitate reprezinta o noua lovitura pentru bancnota verde, dupa ce un oficial chinez a enuntat necesitatea ca rezerva valutara a statului asiatic sa cunoasca o modificare, prin diversificarea ei, stiut fiind ca China este cel mare detinator de bonuri de Tezaur americane. Pe London Bullion Exchange, uncia de aur a coborat la fixingul de dimineata la 788,50 doari fata de 789,75 dolari vineri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.