Sulful transportat de doua nave care s-au scufundat saptamana trecuta in Marea Neagra din cauza unei furtuni puternice a inceput sa se scurga in apele deja poluate cu petrol, a anuntat, luni, Ministerul ucrainean al Mediului, citat de gazeta.ru.Dator
Sulful transportat de doua nave care s-au scufundat saptamana trecuta in Marea Neagra din cauza unei furtuni puternice a inceput sa se scurga in apele deja poluate cu petrol, a anuntat, luni, Ministerul ucrainean al Mediului, citat de gazeta.ru.Datorita timpul extrem de nefavorabil, echipele de salvare au reusit sa recupereze corpurile a doar patru persoane. DEZASTRU. Patru nave s-au scufundat in stramtoarea Kerci situata in nordul Marii Negre din cauza uneia dintre cele mai puternice furtuni inregistrate in ultimii 100 de ani. Printre acestea se numara si un vas petrolier rus de la bordul caruia s-au deversat sute de tone de petrol, provocand un dezastru ecologic intr-o zona cu un ecosistem deja delicat. Zeci de mii de pasari au murit, in special in partea rusa a stramtorii. Ecologistii au avertizat ca poluarea a condus si la moartea mai multor exemplare de delfin din Marea Neagra. Alte doua nave ruse transportau mii de tone de sulf."In urma evaluarii navei Kovel de catre scafandri, s-a constatat ca aceasta are o gaura in partea laterala si sulfurul se scurge in apa marii", a anuntat ministerul ucrainean intr-un comunicat.Documentul dezvaluie, de asemenea, ca anchetatorii rusi au descoperit acelasi lucru la bordul navei Nahicevan, scufundata in apele rusesti. AVERTIZARE. Agentia ucraineana de meterologie a avertizat, luni, in privinta unor posibile furtuni in jurul Peninsulei Crimeea insotite de rafale de vant de pana la 110 kilometri pe ora, de o intensitate similara celor de saptamana trecuta. Un grup de experti de mediu comunitari a sosit, luni, la Kiev. Acestia se vor deplasa in stramtoarea Kerci pentru a evalua impactul furtunilor si a oferi consultanta echipelor de interventie, a declarat un oficial UE. Oficialii de la Moscova si Kiev au fost implicati in ultimele zile intr-o serie de schimburi de replici privind plata unor compensatii reciproce pentru pagubele produse de navele care circulau sub pavilion rus si ucrainean. In jurul orei 11.00, in stramtoarea Kerci, vantul atingea viteze de 12-15 metri/secundaiar valurile ating inaltimi de 3-4 metri. Astfel, conditiile meteo au dus la sistarea scufundarilor in zona epavelor. Ministerul rus al transporturilor estimeaza ca situatia vaselor scufundate pe 11 noiembrie ramane neschimbata. De asemenea, nici echipele care cauta corpurile marinarilor disparuti in tragedie nu si-au putut relua operatiunile de recuperare, pana astazi doar patru cadavre fiind recuperate din Marea Neagra.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.