Consiliul Concurentei a avizat preluarea de catre Petrom a diviziei de GPL a Shell in Romania, reiese din datele companiei petroliere transmise, ieri, agentiei de presa Mediafax. Practic, in acest moment, compania Petrom poate sa preia oficial partic
Consiliul Concurentei a avizat preluarea de catre Petrom a diviziei de GPL a Shell in Romania, reiese din datele companiei petroliere transmise, ieri, agentiei de presa Mediafax. Practic, in acest moment, compania Petrom poate sa preia oficial participatiile majoritare detinute de grupul olandez Shell de la firmele Shell Gas Romania si Transgas Services. Tranzactia vizeaza 55,63% din actiunile Shell Gas Romania si 60% din titlurile Transgas Services. Prin aceasta operatiune, compania Petrom a intrat pe piata distributiei de propan, pe care nu era prezenta, cu o cota de 35%, detinuta anterior de Shell. Acest lucru inseamna ca Petrom va deveni lider pe piata de distributie a GPL-ului. In urma achizitiei, compania controlata de grupul energetic austriac OMV si-a majorat, de asemenea, cota pe piata distributiei de autogaz de la 4% la 11%. Totodata, Petrom va prelua de la Shell Gas Romania doua capacitati de inmagazinare, 17 depozite la nivel regional, 5.600 de puncte de vanzare de GPL si peste un milion de clienti casnici.Valoarea tranzactiei: 51 milioane de euroShell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%. Compania Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii. Compania a intentionat sa realizeze explorari si exploatari petroliere, insa fara rezultat. Shell, subsidiara a grupului petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell, a anuntat in luna martie ca a convenit sa vanda firmei franceze Rubis afacerea cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia, pentru tara noastra, tranzactia fiind conditionata de neexercitarea unui drept de preemtiune detinut de Petrom. De asemenea, Petrom a decis, la inceputul lunii mai, sa-si exercite dreptul de preemtiune la achizitia pachetului majoritar de actiuni de la grupul Shell, operatiune prin care va deveni cel mai mare operator de pe piata locala de GPL.
Potrivit unor surse din piata de GPL, valoarea tranzactiei se ridica la 51 milioane de euro. Consumul anual de GPL in Romania se ridica la circa 250.000 de tone, cu perspective de crestere.Principalul concurent: Crimbo GasContractul de vanzare dintre Petrom si Shell Gas Holdings BV a fost semnat la 1 iunie. Petrom este prezent pe piata de GPL din Romania, in principal, prin propria retea de distributie de butelii precum si prin participatiile la Shell Gas Romania si Transgas Services. Din cele circa 600 de statii detinute de Petrom, aproximativ 300 comercializeaza butelii.
Pe piata distributiei de butelii Petrom detine o cota de 18,2%, iar Shell 19,5%. Un alt jucator important pe piata de GPL este Crimbo Gas, firma detinuta de directorul executiv al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti, Cristi Borcea, care detine 17,6% din piata distributiei de butelii, fiind lider pe piata de autogaz, cu 25%. Shell Gas Romania si Transgas Services au ramas singurele afaceri ale Shell in Romania, dupa ce grupul petrolier a vandut companiei ungare MOL, in noiembrie 2004, ultimele benzinarii detinute - 59 de statii, precum si activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie. Saptamana trecuta, compania Petrom anunta ca va investi sume importante in modernizarea retelei de depozite.
Astfel, compania a inceput lucrarile de constructie a unui depozit de carburanti in Bucuresti, a carui valoare este de 32 de milioane de euro, si a anuntat alocarea a altor peste 200 de milioane euro pentru modernizarea retelei de depozite. Depozitul, ale carui lucrari de constructie abia au fost demarate, se afla la Jilava si va avea o suprafata de circa 74.000 de metri patrati. Finalizarea constructiei este estimata pentru martie 2009.
Petrom a raportat in primele noua luni un profit net de 1,548 miliarde lei (460 milioane euro), cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006, ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolarul si a cresterii pretului la titei cu circa 20%. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 10%, la 8,672 miliarde lei, in principal din cauza preturilor mici si a cantitatilor mai reduse vandute din activitatea de rafinare, in urma reviziei de la rafinaria Arpechim.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.