Decizia Comisiei Europene de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romania va forta companiile sa cumpere certificate de emisii. In acest fel insa s-ar putea genera costuri suplimentare, care ar putea afecta investitiile firmelor. Autoritat
Decizia Comisiei Europene de a reduce cota emisiilor de dioxid de carbon din Romania va forta companiile sa cumpere certificate de emisii. In acest fel insa s-ar putea genera costuri suplimentare, care ar putea afecta investitiile firmelor. Autoritatile de la Bucuresti au decis ca reducerea emisiilor sa se faca treptat in Romania.


Concluziile apartin reprezentantilor Executivului de la Bucuresti, Alexandru Sandulescu, seful Directiei generale de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor, si Dumitra Mereuta, director in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. "Reducerea nivelului de emisii va pune companiile romanesti in postura de cumparatori de certificate de emisii. Asta inseamna costuri suplimentare, nu neaparat cresterea pretului la energie, dar, poate, reducerea unor cheltuieli, posibil a investitiilor", este de parere Sandulescu.


PROPORTIONAL. Decizia autoritatilor romane este de a reduce alocarile de emisii de CO2 pentru fiecare operator economic in parte, proportional cu decizia de reducere a Comisiei Europene, a declarat Dumitra Mereuta. "Aceasta decizie este la latitudinea autoritatilor romane. Comisia Europeana cere doar nivelul de reducere pentru fiecare tara, dar modul in care se atinge acest prag il stabilim singuri", a spus directorul MMDD. Autoritatile romane aveau la dispozitie si o alta varianta de a atinge tinta impusa de UE, si anume de a reduce nivelul emisiilor diferentiat, in functie de cantitatea de emisii a producatorului sau de raportul productie/emisii, insa, cel mai probabil, va fi aleasa varianta reducerii proportionale.


REDUCERI. Comisia Europeana a decis in urma cu o luna reducerea cotelor anuale de emisii de dioxid de carbon in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, de la 95,7 milioane de tone la 75,9 milioane de tone. Asta dupa ce in 2005 Uniunea Europeana adoptase sistemul european de tranzactii cu emisii de dioxid de carbon, cu scopul de a reduce emisiile prin stabilirea unui pret pe dioxidul de carbon. Piata emisiilor de dioxid de carbon astfel creata permite statelor si companiilor sa indeplineasca obiectivele de emisie a dioxidului de carbon prin cumpararea unor certificate. Plafonul stabilit de Comisia Europeana pentru perioada 2008-2012 la nivelul Uniunii este de 2,08 miliarde de tone. Tot in octombrie, Comisia Europeana a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru anul 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane. In aceasta situatie, statul roman ar putea fi actionat in instanta de companiile romanesti, care si-au stabilit nivelul emisiilor dupa plafonul initial, intrucat autoritatile obliga firmele sa aplice retroactiv aceasta reducere. "Statul roman ar putea fi dat in judecata de companii pentru aplicarea retroactiva a reducerii nivelului emisiilor, pentru ca statul pune in aplicare decizia CE", a spus Sandulescu. Daca o companie a depasit nivelul emisiilor va fi fortata sa plateasca 100 de euro pentru un certificat de emisii. Stabilirea acestor planuri de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are scopul de a asigura respectarea de catre UE a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit caruia emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 8% in 2012, fata de anul 1990. "Juristii ar trebui sa aiba ceva de spus in aceasta privinta", a mai spus Sandulescu. Piata europeana a carbonului limiteaza emisiile de gaze poluante ale industriei grele, dar permite companiilor sa cumpere permise numite credite de carbon in schimbul finantarii proiectelor nepoluante din statele in curs de dezvoltare, prin intermediul Mecanismului de Dezvoltare Curata al Protocolului de la Kyoto.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.