Nici macar nu au ajuns sa fie oficial impreuna si deja nu se mai suporta.

PD si PLD au dat primele semnale ca le va fi foarte greu sa stea sub aceeasi umbrela politica, chiar daca aceasta este tinuta in mina de Basescu. Pedistii refuza sa semneze motiunea de cenzura pregatita de stolojani. Si nu orice motiune. Este vorba despre „motiunea de la Capsa", un fel de cadou politic pe care Traian Basescu i l-a facut liderului PLD chiar de ziua lui. Cum PD fusese reticent din capul locului cu privire la sansele unui asemenea demers, a fost necesara implicarea presedintelui ca democratii sa accepte sa semneze documentul.

Desi pedistii au acceptat sa dea cu subsemnatul, problemele nu s-au incheiat. PLD vrea sa stringa semnaturile inainte de 25 noiembrie, in timp ce oamenii lui Boc trag de timp. Asta in speranta ca PLD va scoate la scrutinul de duminica un scor ce il va obliga sa bage capul la cutie. De altfel, acesta pare sa fie principalul tel politic al PD la europarlamentare. Un scor mic in dreptul lui Stolojan i-ar scuti pe democrati de problema formarii unei aliante cu PLD. Fara legitimitatea capatata in alegeri, partidul lui Stolojan nu poate ridica pretentii si va fi nevoit, probabil, sa accepte varianta fuziunii prin absorbtie, singura luata, practic, in calcul in Modrogan. Acesta este unul dintre putinele puncte aflate in divergenta intre democrati si Basescu, dar unul extrem de important. Seful statului ar dori ca ambele partide sa formeze Uniunea Populara, in timp ce PD vrea sa inghita, pur si simplu, partidul liberalilor excomunicati.

Oricum, pedistii sint extrem de nervosi pe faptul ca PLD, in loc sa fure voturi de la PNL, vin si ciugulesc din electoratul lor. Potrivit ultimului sondaj INSOMAR, PLD ar fi ajuns la 6%, in timp ce PD pare sa se fi inscris pe un trend descendent.

Democratii se tem, pe buna dreptate, de formarea unei noi aliante. CDR si Alianta D.A. sint doua argumente care vorbesc de la sine. Cel putin pina acum, s-a demonstrat ca, pe dreapta, aliantele functioneaza doar in opozitie. Faptul ca PD si PLD nu reusesc sa stringa rindurile nici macar acum, cind nu sint la putere, ca au ajuns sa se pirasca reciproc la Cotroceni, ca se saboteaza discret prin teritoriu, reprezinta doar citeva dintre motivele pentru care dreapta romaneasca nu ar mai avea nevoie de inca un experiment de acest gen. Uniunea Populara a murit inainte de a se naste.