Guvernul a aprobat, ieri, a treia rectificare bugetara din acest an, prin care sunt reduse bugetele mai multor ministere si alocate fonduri suplimentare pentru diferite masuri sociale, precum pensii majorate in agricultura si ajutoare de incalzire
Guvernul a aprobat, ieri, a treia rectificare bugetara din acest an, prin care sunt reduse bugetele mai multor ministere si alocate fonduri suplimentare pentru diferite masuri sociale, precum pensii majorate in agricultura si ajutoare de incalzire.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca prin a treia rectificare bugetara a fost suplimentat bugetul la Ministerul Muncii (cu 814 milioane lei, pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata indemnizatiilor veteranilor de razboi, ajutoare de incalzire a locuintei, alocatii de copii), la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (200 milioane lei) si Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Reduceri ale bugetului au fost operate la Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Apararii, Ministerul Educatiei si Ministerul Economiei si Finantelor. Au fost diminuate sumele aferente creditelor externe la Ministerul Dezvoltarii, la Ministerul Internelor, Ministerul Mediului si Ministerul Economiei si Finantelor. Varujan Vosganian a aratat ca fondurile alocate pentru investitii nu au fost reduse, in pofida inregistrarii "anumitor nerealizari" in utilizarea banilor, dar ca ministerele au fost avertizate ca procedura de verificare a modului de cheltuire va fi mult mai sever pe finalul acestui an si se va baza strict pe facturile de achizitie. El a precizat ca nivelul cheltuielilor bugetare va fi strict monitorizat de reprezentantii Ministerului Finantelor, aratand ca finalul de an este caracterizat de "presiuni" pentru diferite proiecte care trebuie cofinantate de la buget sau pentru respectarea unor termene de plata din contracte incheiate anterior. Vosganian a declarat, saptamana trecuta, ca obiectivul acestei noi rectificari bugetare este de a adapta constructia bugetara la celelalte tinte macroeconomice, cu o reducere a deficitului bugetar de la 2,7 la 2,4% din produsul intern brut.
La rectificarile bugetare din lunile iunie si septembrie, Guvernul a mentinut plafonul de deficit bugetar la 2,7% din PIB, nivel prevazut pentru intregul an. Comisia Europeana a avertizat, insa, ca deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfarsitul anului, conform metodologiei europene, daca nu vor fi luate masuri pentru controlul strict al cheltuielilor. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.