Afacerile ButanGas Romania au urcat in primele noua luni ale acestui an cu 26% ( comparativ cu aceeasi perioada din 2006), la 45,9 milioane euro. Compania a inregistrat un profit net de 1,06 milioane euro, in crestere cu 22%.
Cea mai mare pondere in cresterea cifrei de afaceri a companiei este reprezentata de majorarea cu 70% a vanzarilor en-gros de gaz petrolier lichefiat (GPL) prin terminalul maritim de la Midia-Navodari, detinut de grup.
Firma, care face parte din grupul detinut de omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, a obtinut in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 868.319 euro.
Compania a investit, in perioada ianuarie-septembrie 2007, 3,4 milioane euro in echipamente tehnologice, in mijloace de transport al produselor GPL si in modernizarea flotei auto.
ButanGas Romania crede ca la sfarsitul anului isi va pastra pozitia de lider pe piata distributiei de propan, cu o cota de 35%, care ajunge la 50.000 de tone anual, respectiv 50 milioane euro.Principalul concurent: PetromButanGas va fi insa concurat de Petrom, care a primit avizul Consiliului Concurentei pentru preluarea activitatii de GPL a grupului olandez Shell.
Prin aceasta operatiune, Shell a vandut toate afacerile pe care le derula in Romania, iar Petrom a intrat pe piata distributiei de propran, pe care nu era prezent, cu o cota de 35%, detinuta anterior de Shell.
Petrom a raportat in primele noua luni un profit net de 1,548 miliarde lei (460 milioane euro), cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada din 2006, ca urmare a aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolarul si a cresterii pretului la titei cu circa 20%.
Piata distributiei de butan este evaluata de ButanGas la 245.000 de tone pe an (180 milioane euro), iar cea de autogaz la 185.000 de tone pe an (140 milioane euro).
Alte companii prezente pe piata de profil sunt Crimbo Gas, RompetrolGas si MOL.
Grupul ButanGas Grup, cu activitati in Albania, Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Polonia si Serbia-Muntenegru, este principalul actionar al companiei, cu o detinere de 93,9% din capital, restul de 6% fiind detinut de compania petroliera Petrom. Piata de GPL este evaluata de grupul Rompetrol la aproximativ 400 milioane de euro, cu pespective de mentinere, in timp ce Lukoil, subsidiara romaneasca a companiei petroliere rusesti omonime, o evalueaza la 155 milioane euro, cu o tendinta stabila de crestere de 4-5% anual.