Razvan Cotovelea: "Este posibil pentru un IMM sa aplice cu doua proiecte diferite pentru ambele fonduri nerambursabile!"
Candidatii eligibili sunt companiile publice sau private, institutiile, ministerele, ONG-urile si partenerii sociali
Romanii sunt pe ultimele locuri la capitolul acces la finantareMulti intreprinzatori bine informati ar putea sa faca bani frumosi din "portitele" sistemului de finantare nerambursabila, promovat atat de intens de autoritatile romane si europene. E de ajuns sa administreze o firma cu cel putin doua obiecte de activitate, sa cunoasca un partener norvegian si sa posede multa imaginatie. Oamenii de afaceri pot aplica, pe de-o parte, la un fond structural, iar pe de alta parte la un program de tipul Programului Norvegian de Cooperare si a Mecanismului Financiar SEE, lansat pe 13 noiembrie in tara noastra.
In cadrul Programului Norvegian este prevazut ca investitorii pot beneficia de finantare nerambursabila in valoare de 98,5 milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte. Razvan Cotovelea, directorul general al Autoritatii de Coordonare pentru Instrumente Structurale din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, a aratat ca aceste fonduri vor fi alocate pentru finantarea de proiecte in sectoarele prioritare cum ar fi energia, protectia mediului etc. "La acesti bani pot avea acces atat intreprinderile mici si mijlocii, cat si ONG-urile. Toate domeniile sunt vizate. Aplicatiile se depun la Ministerul de Finante, iar noi le analizam si le trimitem la Bruxelles. Dupa ce sunt alocate fondurile, toate proiectele trebuie realizate pana pe 30 aprilie 2011", a aratat Cotovelea. Concomitent, aceiasi investitori pot obtine fonduri nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS). "Acest lucru este teoretic posibil", a admis si Razvan Cotovelea.Mecanismul financiar SEE este de 50,5 mil. euroIntreprinzatorii care cunosc aceste portite ale sistemului trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de programele operationale sectoriale. Una dintre conditii este, dupa cum a spus directorul Autoritatii de Coordonare pentru Instrumente Structurale, ca investitorul sa nu fi beneficiat de bani nerambursabili in ultimii 5 ani, iar proiectele pentru care aplica sa fie din domenii de activitate diferite. Prin intermediul SEE, se pot realiza proiecte complementare pe domenii eligibile pentru fondurile structurale. Pentru Romania, valoarea mecanismului financiar SEE este de 50,5 mil. euro, din care 47,55 reprezinta contributia norvegiana. Companiile publice sau private, institutiile, ministerele, ONG-urile si partenerii sociali reprezinta candidati eligibili si pot implementa proiecte in parteneriat cu entitati locale sau cu entitati din spatiul SEE, cum ar fi statele donatoare, se arata intr-un comunicat de presa al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). Programul Norvegian de Cooperare are ca principal scop promovarea dezvoltarii economice sustenabile si are o alocare financiara de 48 mil. euro pentru Romania, reiese din acelasi comunicat.
Programul sustine proiectele initiate ca parteneriate intre companii private sau publice, institutii, ministere, ONG-uri si parteneri sociali din Norvegia, pe de-o parte, si din Romania pe de alta parte. Programul operational sectorial „Cresterea competitivitatii economice” (POS CCE) este unul dintre cele sapte programe operationale sectoriale (POS-uri) - instrumente pentru realizarea prioritatilor trasate prin Cadrul National Strategic de Referinta (CNSR) si prin Planul National de Dezvoltare (PND). La 12 iulie, Comisia Europeana a aprobat Programul Operational pentru Romania finantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru perioada 2007-2013. Bugetul total al programului este de aproximativ 3 miliarde de euro.Suntem codasi la capitolul acces la finantareConform celui mai recent raport publicat de Banca Mondiala si citat de NewsIn, Romania se numara printre ultimele patru tari din Europa Centrala si de Est dupa accesul la finantare, dintre cele 24 de state vizate, obtinand un calificativ de aproximativ 1,2 dintr-un nivel maxim de 2,5.
Accesul la surse de creditare este cel mai dificil in Polonia, urmata de Moldova, Bulgaria si Romania, mai considera specialistii Bancii Mondiale. Dintre statele din regiune, accesul la finantare este cel mai usor in Lituania, Estonia si Letonia, tari care se apropie de calificativul 2, arata acelasi raport citat de aceeasi agentie de presa.
Din punctul de vedere al calitatii informatiilor despre creditarea din piata, tara noastra se plaseaza pe locul 9 din 24, dupa Lituania, pe primul loc, urmata de Estonia, Ungaria, Kazahstan, Slovenia, Macedonia, Slovacia si Bulgaria, pe locul 8. Clasamentul este stabilit prin acordarea unor calificative de la -1 la 5, cel mai ridicat fiind cel primit de Lituania,de 4,5, iar cel mai scazut, in jurul valorii nule, fiind acordat unor state precum Moldova, Albania sau Ucraina. Calificativul primit de Romania este de aproximativ 0,5, potrivit studiului "Finance for All", care se bazeaza pe datele pentru anul 2006.