O sala de plen fara tavan aurit si fotolii comode. Nu tu telefon mobil pe banii statului, nu tu masina permanenta de serviciu, nu tu legi pentru propriul interes, nu tu vacante lungi. Asta vor gasi la Strasbourg si Bruxelles europarlamentarii nostri.
O sala de plen fara tavan aurit si fotolii comode. Nu tu telefon mobil pe banii statului, nu tu masina permanenta de serviciu, nu tu legi pentru propriul interes, nu tu vacante lungi. Asta vor gasi la Strasbourg si Bruxelles europarlamentarii nostri. Vor avea insa parte de respect, de bani mai multi si vor face politica. Pe bune, nu cum faceau acasa.


Dupa votul de la 25 noiembrie vor lua drumul catre Bruxelles 35 de europarlamentari romani. O parte dintre ei novici, o parte cu experienta din perioada in care au fost euroobservatori, iar apoi, de la inceputul anului, europarlamentari cu acte in regula. Pe toti ii vor intampina insa aceeasi cladire gri, rece, din otel si sticla. Vor spune adio Palatului Parlamentului cu salile calde, fastuoase. Vor lasa in urma fotoliile confortabile din sala luxoasa de plen de acasa. Nu vor gasi tavane aurite, candelabre imense, covoare pufoase si marmura ca la noi. Vor deschide usa unei institutii in care vor pasi pe gresie rece, luminata de spoturi. Pe scurt, o cladire moderna, functionala.


Aici, europarlamentarii vor lucra, in fiecare luna, timp de trei saptamani, de luni pana joi. In cea de-a patra vor zbura la Strasbourg, unde se tin lucrarile de plen. Euroalesii vor avea un program bine stabilit de la inceputul anului. Nu ca la noi, unde programul se stabileste de conducerea Camerei si Senatului la inceput de saptamana. Nu exista modificari. Nu se poate renunta la sedinta de plen pentru ca parlamentarul X a venit cu nu stiu ce propunere. Si nu pentru ca pe acolo nu trece Dambovita, ci pentru ca acolo regulile nu sunt facute pentru a fi incalcate. Asadar, europarlamentarii isi vor imparti timpul intre Bruxelles si Strasbourg. In sediul din capitala Belgiei, euroalesii vor lucra in comisii si in grupurile parlamentare. De sase ori pe an vor avea si aici minisesiuni de plen.


ORATORIE LA MINUT. Inainte de saptamana de plen de la Strasbourg, programata in fiecare luna, au loc lucrarile in grupuri, complet diferite de cele de la Bucuresti. De exemplu, la noi sunt alocate sedintelor de grup doua ore in fiecare luni. Se da insa importanta acestora doar cand sunt pe ordinea de zi a plenului proiecte cu miza sau alte chestiuni ce necesita un vot al grupului. La Bruxelles, in sedintele de grupuri se dezbat rapoartele ce urmeaza a fi supuse votului la Strasbourg si se stabileste pozitia grupului. De asemenea, se intocmeste lista cu cei care vor lua cuvantul in plen. Cel mai mare timp alocat pentru o interventie este de trei minute. In secunda in care ai depasit timpul ti s-a taiat microfonul. La noi, interventiile tin uneori si mai mult de o jumatate de ora, iar inscrierile la cuvant se fac pe loc. Cand i se atrage atentia ca a depasit timpul, alesul nostru se targuieste cu presedintele de sedinta sa-i mai dea un minut-doua. "Aici, ca sa faci un speech de trei minute iti ia o zi. Rapoartele ce urmeaza a fi supuse votului plenului sunt foarte mari si trebuie analizate cu atentie. Trebuie, cand iei cuvantul, sa spui ceva concret. Nu poti vorbi pe alaturea, pentru ca nu ai timp. Ai depasit, presedintele iti taie microfonul. Am invatat o altfel de disciplina aici", ne-a explicat europarlamentarul PRM Petre Popeanga.


"SE CEARTÅ FRUMOS!". Nici pentru jigniri nu ai timp. Nu poti veni la microfon cand vrei si uneori doar pentru ca sa-ti jignesti colegii. Exista certuri si la ei, dar pe teme  profesionale. "astia, si cand se cearta, se cearta frumos! Se bat cu argumente, nu coboara niciodata stacheta", a spus Popeanga. Si la capitolul absente, lucrurile stau diferit. Daca la noi te mai semneaza colegul pe lista de prezenta de la sala de plen sau ii dai si cartela de vot cu care alearga si la banca ta sa aiba timp sa voteze si pentru tine, la PE te semnezi "pe bune", in fiecare zi. Ai uitat, nu mai primesti indemnizatia. Iar la Strasbourg prezenta este obligatorie. Mai mult, cate legi ai votat, atatia bani primesti. In Franta se lucreaza si pana la miezul noptii. "Sa nu va imaginati ca, in afara de timpul alocat votului, sala de plen este plina. Fiecare isi vede de treaba. Niciodata la dezbaterea unui raport nu am vazut Parlamentul plin. In schimb, la vot toata lumea este prezenta, pentru ca daca votezi numai jumatate din rapoarte primesti doar jumatate din indemnizatie", a aratat Popeanga. O alta diferenta intre parlamentul national si PE este legata de deplasarile externe. De la Bucuresti plecau prin tari straine fara sa dea socoteala la intoarcere, la Bruxelles, europarlamentarii trebuie sa faca dovada ca nu au fost prezenti numai fizic.


FÃ…RÃ… MASINÃ…. Daca acasa, la inceputul mandatului, fiecare parlamentar primeste masina de serviciu, la PE lucrurile nu stau asa. In afara de presedinte, nimeni nu are o masina numai a sa. Cand are nevoie de masina, parlamentarul da telefon si i se trimite una, oricare este libera, din parcul auto al institutiei. Cu aceasta euroalesul nu poate merge mai mult de 20 de kilometri distanta de PE. " Nu ai voie sa iei in masina pe nimeni. Soferul are voie sa te astepte in locul in care te duce maximum zece minute. Cand termini treaba, chemi o alta masina", a povestit Popeanga. Nici telefoane mobile nu primesc euroalesii, desi in tara asa aveau. In PE se folosesc telefoanele fixe. Chiar daca nu este somptuoasa ca a noastra, cladirea le ofera tot confortul parlamentarilor. Europarlamentarul are doua birouri, unul la Bruxelles si unul la Strasbourg. Fiecare birou are o baie ca acasa si chiar o canapea pentru odihna. Cat despre tinuta, toata lumea imbraca una oficiala. Se accepta una casual la sedintele de grup. Numai pe meleagurile mioritice alesul isi permite sa mai vina si in jeansi. Vacantele nu vor mai fi nici ele la fel. Daca la Bucuresti aveau vara doua luni de concediu, la Bruxelles, europarlamentarii se vor multumi cu una.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.