Este ziua 323 a anului Au mai ramas 42 de zile
Este a sasea zi a Postului Craciunului. Au mai ramas 35 de zile


Soarele
Rasare la 7:16 a— Apune la 16:45

Luna
Rasare la 13:48 a—

Este ziua 323 a anului Au mai ramas 42 de zile
Este a sasea zi a Postului Craciunului. Au mai ramas 35 de zile

Soarele
Rasare la 7:16 a— Apune la 16:45

Luna
Rasare la 13:48 a— Apune la 00:32

Luna plina 24 noiembrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 1 decembrie a— Luna noua 9 decembrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 17 decembrie

Sarbatoare crestina Sarbatorit astazi de crestini, Proorocul Avdie este unul dintre profetii mici din Biblie. Scrierea lui este cartea cea mai scurta din Vechiul Testament - si poarta numele de "Vedenia lui Avidie".
Despre viata Proorocului nu se cunoaste altceva, cartea sa fiind singura marturie despre existenta sa. Se crede ca ar fi trait cu aproximativ 600 de ani inainte de Hristos. Cartea este scrisa in urma navalirii pustiitoare a unei puteri straine asupra Ierusalimului. In aceasta imprejurare, idumeii, fratii evreilor, s-au unit cu dusmanii si au luat parte la distrugerea lui Israel. Cartea proroceste ca, in ziua Judecatii, Sionul va fi din nou un loc de mantuire, iar Idumeea va pieri pentru totdeauna.

a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Prooroc Avdie; Sf. Sfintit Mc. Varlaam

a— Calendar romano-catolic: Sf. Epimah si Alexandru, mucenici

a— Calendar greco-catolic: Sf Abdia, profet; Sf. Varlaam, mucenic

Calendar de post Saptamana 14-20 noiembrie
14 M Sfantul Apostol Filip; Sfantul Grigorie Palama; Inceputul Postului Craciunului15 J Sf. Mucenici Marturisitori Gurie, Samona si Aviv; Cuviosul Paisie de la Neamt16 V Sf. Apostol si Evanghelist Matei17 S Sf. Grigorie Taumaturgul; Cuviosii Lazar Zugravu si Zaharia18 D Duminica a 26-a dupa Rusalii; Sfantul mare Mucenic Platon; Sfintii Mucenici Romano si Zaheu diaconul19 L Sf. Proroc Avdie; Sf. Sfintit Mucenic Varlaam20 M Inaintepraznuirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului; Cuviosul Grigorie decapolitul; Sf. Ierarh Proclu al Constantinopolului; Sf. Mucenic Dasie de la Durostorum

S-a intamplat azi In Romania
a—1861 - Se incheie Conferinta nationala a fruntasilor politici romani din Banat, tinuta la Timisoara, la care se adopta o motiune prin care se cere autonomia Banatului fata de Ungaria, teritoriul acestuia urmand
sa fie numit "Capitanatul roman" sau sa fie incorporat la Transilvania;
a—1946 - Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere si nestingherite", au fost falsificate cu acordul Moscovei de guvernul Petru Groza, care a anuntat victoria Blocului Partidelor Democratice;
a—1979 - Incepe Congresul al
XII-lea al PCR, la care Constantin Parvulescu, unul dintre fondatorii partidului, a protestat in plen fata de cultul personalitatii creat in jurul familiei Ceausescu. In aceeasi noapte, Parvulescu a fost evacuat din casa in care locuia.

In lume
a—1946 - Afganistan, Island si Suedia intra in Natiunile Unite;
a—1985 - Razboiul Rece: La Geneva, presedintele Americii, Ronald Reagan, si liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se intalnesc pentru prima data.

Nascuti la 19 noiembrie
a—1912 - George Emil Palade, biolog si medic american de origine romana;
a—1939 - Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei.

Credinte populare, traditii, semne Calugarita, insecta carnivora cu picioarele din fata in forma de cange pentru prinderea prazii, este, in unele legende populare, o personificare, fata a Dracului:
"Zice ca Dracul, duca-se pe pustii, a avut o fata foarte rea, asa de rea, ca nu mai avea pereche pe lume. Vazand de la o vreme Dracul  ca el, macar ca e drac, nu poate s-o scoata la cap cu fiica sa, a hotarat s-o duca la manastire s-o faca calugarita, cugetand in mintea sa ca i se va pocai fata si se va mai imblanzi din zeluda ce era. Insa fata tot zeluda si rea a ramas, dupa cum a fost si inainte.
Dumnezeu, care nu putea suferi pe de-o parte ca o fata de drac sa petreaca in manastire, iar pe de alta parte, vazand ca poama cea rea a Necuratului isi face de cap, a prefacut-o intr-o gujulie (insecta). Si acestei gujulii i-au pus celelalte surori numele de calugarita. Si de atunci calugarita se cheama ea pana in ziua de astazi".
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.