Artistul s-a intors in Romania sa-si promoveze albumul. Pleaca apoi la colindat la romanii din Europa. Vorbeste in Cotidianul despre colinde, nasul Mugur Isarescu, copii si operatia estetica pe care si-a facut-o.

Cind ai facut „Balade speciale"?

In 2002, l-am convins pe George Tarnea sa plecam linga Vatra Dornei, la Neagra Sarului, la cabana unor prieteni. Acolo am facut albumul, eu, muzica, el, versurile. Urma sa ma intorc in tara in aprilie 2003, sa le inregistrez. N-am putut, iar in mai, George s-a stins. In noaptea in care am aflat asta, i-am facut in studioul de la mine de acasa, de la Toronto, „Balada poetului tacut", ultimul cintec de pe album.

Cum lucrai cu el?

Ca si cu Paunescu, pe vremuri. Stateam unul linga altul si cintam linia melodica la nesfirsit, pina adormeam.

Locuiesti la Toronto din 1991. Mai ai si un alt job, acolo?

As vrea, dar n-am timp. Anul asta ne-am mutat si cu casa. In rest, compun, imi pregatesc albumele, fug incoace sa le inregistrez, fug in Europa cu concerte la romani. Nu cred ca mi-as gasi ceva care sa-mi suporte programul de artist.

O sa stai aproape doua luni fara sotie si fara copii.

Mi-e dor de ei, dar vorbim la telefon zilnic. Stefan, care e intr-a zecea, iar Andra, in clasa intii, sint la scoala, iar nevasta-mea lucreaza la Ministerul Finantelor si are putine zile de vacanta.

Unde pleci in turneu?

Pina pe 30 noiembrie, turneul de promovare a albumului va fi doar in tara. Ii am pe Ionut, Cosmin, Attila si, bineinteles, pe Mario, care imi dau o siguranta in scena cind imi cint cintecele, incepind cu „Copacul", „Ruga pentru parinti", „Vara promisa", „Elegie", continuind cu baladele de pe album si cu citeva colinde. Din 1 decembrie incep turneul de colinde. Pe 3 decembrie, o sa am concertul de la Bucuresti, unde o sa cint trei ceasuri, sa-mi descarc dorul. E un concert important, pentru ca intr-o sala, in Capitala, nu am mai cintat din 2001. Pe 11 decembrie o sa fiu la Atena, sa cint prima oara colinde pentru comunitatea romaneasca, pe 14, la Bruxelles, iar intre 15 si 23 decembrie voi fi in toata Spania. Ma intorc in tara de Craciun si Revelion.

De ce crezi ca te-au atacat unii, spunind ca ai nenorocit colindele din Maramures?

N-am auzit asta. Atunci cind nu auzi lucruri negative despre tine si despre cariera ta, e anormal. Probabil li se pare. N-am facut decit sa le cint asa cum le cintam atunci cind colindam la Ieud. Doar ca m-am slujit de chitara, pentru ca asta e instrumentul cu care imi cistig existenta, un instrument pe care il iubeam din copilarie. Eram in liceu cind am inceput cu chitara si eram fascinat de Flacara, de Mircea Florian, Vali Sterian, Vintila. De atunci am inceput sa creez. La cenaclu, m-am lansat cu doua colinde, „Flori de mar" si „Florile dalbe". Doar la colindul cu „Sculati gazde, nu durmiti" am zis sa adaug ceva de bun gasit, „Am venit aici, la voi/ Cum e datina la noi", si ceva de final.

Mai ai colinde de pus pe un CD?

Mai am adunate si sint colinde care risca sa se piarda. Am fost la culegere de colinde multi ani, in zona Maramuresului, a Bihorului si a Apusenilor. Pe unele le-am lucrat ca pe un puzzle, cu ajutorul lui George, pentru ca unii isi aminteau o parte a colindei, altii o alta.

Copiii tai stiu colindele?

Citeva, si m-as bucura sa-mi urmeze calea scenei. Stefan face pianul, acum s-a apucat de chitara, de care a prins drag.

Mugur Isarescu este nasul copiilor tai?

E nasul Andrei. In 2002, doamna Ileana Isarescu s-a oferit, aflind ca vom avea o fetita, sa o boteze. Era prima persoana care s-a oferit sa-mi boteze copilul si asta m-a incintat. Am vorbit cu sotia mea, Geanina, si am venit cu totii incoace sa o botezam pe Andra.

E adevarat ca ti-ai facut o operatie estetica la nas?

Am avut o fractura cind eram mic, a cazut leaganul pe mine. Am avut o deviatie de sept foarte mare. Aveam probleme, nu puteam sa respir. Am suferit ca un nestiutor pina in 1988, cind am fost la dl dr. Sarafoleanu, care mi-a rezolvat problema. Cu ocazia asta, mi-a aranjat si nasul. Nu-i o rusine.

Unde si cind va cinta Stefan Hrusca, pe www.cotidianul.ro/select