Acuzindu-l romaneste de coruptie, pe ambasadorul american, Bogdan Olteanu ar putea provoca o reactie dura din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite. Tot el insa se poate consola ca a deschis astfel o poarta liberala stalinismului anilor 50.

Presedintele Camerei, acest nepot al Cartierului Primaverii din perioada stalinista, a comis-o cu premeditare timpa. L-a terfelit pe Nicholas Taubman, ca si cum ambasadorul Statelor Unite ar fi omul lui Basescu.

Primii care si-au dat seama de consecintele acestei acuzatii fara precedent au fost chiar liberalii care, prin gura lui Crin Antonescu, s-au desolidarizat de Olteanu. Or, si asta e o premiera: sa spui despre presedintele liberal al Camerei Deputatilor ca a vorbit in nume propriu, nu in calitate de membru PNL e ca si cum l-ai declara temporar iresponsabil politic pe al treilea om din stat.

Dar mai intii sa reconstituim filmul.

Nicholas Taubman a spus joi, in Parlament, ca legea care vrea ca anchetabilii din Romania sa fie preveniti ca li se asculta telefoanele si ca le vor face perchezitii acasa e o lege proasta. Taubman a precizat ca face aceasta declaratie ca prieten al tarii noastre, nu oficial. Cu toate astea, ambasada Marii Britanii a sustinut public si oficial declaratia ministrului american in Romania. Ceea ce vrea sa insemne ca Taubman, chiar daca n-a criticat ca ambasador aceasta lege, n-a vorbit numai de la el din cap.

Daca Bogdan Olteanu s-ar fi rezumat, ca presedinte al Camerei, sa-i atraga atentia ambasadorului american ca nu are caderea sa-si dea cu parerea despre legile adoptate in Parlamentul Romaniei si s-ar fi oprit aici, interventia sa ar fi stirnit numeroase comentarii, dar ar fi trebuit contabilizata ca o reactie tehnic normala din partea sa. Ambasadorul putea fi acuzat ca isi depaseste atributiile din fisa postului, desi a recurs la licenta ca vorbeste ca prieten al Romaniei, nu oficial. Numai ca imbatat probabil de succesul sau de a-l fi pus la punct pe trimisul Americii la Bucuresti, Bogdan Olteanu l-a acuzat ulterior pe Taubman ca si-a obtinut postul in urma donatiilor pe care i le-a facut lui Bush, in campania electorala, ceea ce in Romania ar fi considerat un act de coruptie. Or, in Statele Unite, aceste donatii fac parte din regulile jocului, daca sint facute respecind legea. Incit, cu declaratia lui, Bogdan Olteanu a acuzat de coruptie, din perspectiva romaneasca, si regulile jocului electoral american. Ca liberalii nu stau bine cu politica externa o dovedeste cu prisosinta insusi ministrul de resort, Adrian Cioroianu, acest accident regretabil in diplomatia noastra. Totusi Cioroianu nu confunda Cotrocenii cu Casa Alba, ca acest tinar liberal care pare inca fascinat de obsesiile antiamericane ale bunicutei lui staliniste de rang inalt, Gizela Vass.

N-as fi facut aceasta trimitere la biografia lui Bogdan Olteanu daca n-as fi sesizat ca aceasta mare speranta liberala, careia i s-a incredintat sefia Camerei Deputatilor, nu e decit un utecist resapat care atunci cind are ocazia sa se afirme se intoarce la principiile de partid si la viziunea detestabilei sale bunici.