Accesul la Balul „Academiei Catavencu" din acest an este liber. Pe Internet.In premiera absoluta, academicienii, reuniti sub sloganul „Marea conectare", vor putea fi urmariti live pe www.catavencu.ro, marti, 20 noiembrie, incepind cu ora 20.00.

Tema este data de apropiata conectare a politicienilor nostri cu Parlamentul European, iar locul ales a fost tocmai Palatul Parlamentului.

Balul „Academiei Catavencu" a fost, de-a lungul timpului, strins legat de istoria Romaniei si chiar de cea a planetei. Ca sa va convingeti, iata un scurt istoric al singurului cel mai mare bal. In 1991, in timp ce guvernatorul statului Arkansas, William J. Clinton, anunta ca Partidul Democrat il va nominaliza drept candidat la alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii, la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania avea loc receptia inaugurala a „Academiei Catavencu", prilej cu care deputatului I.I. Bratianu i-a fost acordat titlul de baronet. In anul 1992, Ion Iliescu devenea din nou presedinte al Romaniei. Patrunsi de fiorul patriotic, academicienii s-au reunit pentru a doua oara la Uniunea Scriitorilor imbracati in costume populare. In 1993, Cehoslovacia s-a divizat in Slovacia si Cehia, iar la Balul Anual al „Academiei Catavencu", tinut de aceasta data la Athenée Palace, redactorii au primit un cal de dar de la Adrian Sirbu, iar Corneliu Coposu si Adrian Nastase au ridicat in aer aceeasi cana cu doua toarte. In 1994, cind in printul Charles se tragea la Sydney cu gloante oarbe, Balul „Academiei Catavencu" se desfasura la Pavilionul Romexpo, cu snitele, fanfara, dansuri populare si prezentare de moda cu tematica muncitoreasca. Cind Emil Constantinescu cistiga, in 1996, intr-un final apoteotic, alegerile, balul a avut loc la Cercul Militar. Proaspatul senator PDSR Ion Iliescu a lipsit de la petrecere, fiind bolnav de (lipsa de) putere. In timp ce Bill Clinton isi incepea cel de-al doilea mandat ca presedinte al lumii, in Romania avea loc Marele Bal Anticoruptie al „Academiei Catavencu", spectacolul la care s-au produs Corul Detinutilor si Fanfara Jandarmeriei. Tot atunci s-a prezentat si o atragatoare parada a modei de penitenciar. Balul a coincis in urmatorii ani cu cel de-al treilea mandat al presedintelui Ion Iliescu, cu cel de-al saptelea titlu mondial cucerit de Michael Schumacher, cu premiera filmului „Harry Potter si Pocalul de Foc", cu infruntarile dintre Basescu si Nastase, cunoscuti drept Iepurasul si Ursul, cu blocarea rezervelor de gaz ale Ucrainei de catre vecinii din Rusia, cu pierderea alegerilor de catre PSD si integrarea Romaniei in UE.

Pentru a urmari in direct Balul „Academiei Catavencu" accesati pe www.cotidianul.ro/select