Petrecere - Licoarea lui Bachus in butoiul lui Pusca
La initiativa dr Ion Pusca si a Clubului Presa de Vin, la 14 noiembrie s-a sarbatorit "Ziua vinului nou romanesc". Festivitatea este o continuare a datinei.  
In 
Petrecere - Licoarea lui Bachus in butoiul lui Pusca
La initiativa dr Ion Pusca si a Clubului Presa de Vin, la 14 noiembrie s-a sarbatorit "Ziua vinului nou romanesc". Festivitatea este o continuare a datinei.  
In  acordurile muzicii populare romanesti, cu doua "tarancute" pe post de gazda, cu butoaie de vin, stergare romanesti si multa voie buna. Asa s-a desfasurat "Ziua vinului nou romanesc", festivitate ce a avut loc la 14 noiembrie, la "Casa Vinului-Dr Pusca". Cu aceasta ocazie a fost prezentat si degustat vinul nou, "Floare de Toamna", obtinut din recolta acestui an. Infasurat bine, intr-un butoi de lemn, vinul rosu si sec a desenat un zambet pe fetele invitatilor. Cu o aroma subtila si limpede la culoare, vinul poate fi asezonat cu succes la o friptura de porc - asta daca nu se bea pana la Craciun, sau cu una de vita. O rata bine rumenita in cuptorul incins sau branzeturi fine aruncate pe un platou se asaza de minune langa Merlotul nostru. Cred ca la asta s-a gandit si Dr Pusca, fiindca la prezentarea vinului a adus si cateva platouri cu branzeturi, pe care le-a asezat frumos pe stergarele ce impodobeau mesele. Si, daca la inceput invitatii au gustat timid din bucate, dupa primul pahar de vin rosu atmosfera s-a destins. Fetele s-au imbujorat si fruntile s-au descretit. S-au incins discutii despre vinurile romanesti, despre vechile traditii, despre bucatele alese si, usor, s-au legat prietenii. Caci asa-i sade bine romanului, cu un pahar de vin in mana si cu firul povestii pe buze.   Cum erau odinioara calatorii, stransi in jurul focului, la Hanua€™ Ancutei, asa mi-au parut si mie romanii nostri la "Ziua vinului romanesc". Numai ca de data asta, vinul rosu, sec a fost cel care a aprins focul discutiilor. Si daca initial intalnirea parea a fi una scurta, pana la urma discutiile s-au intins pana spre orele amiezii. Soarele limpede a indulcit frigul unei zile de toamna tarzie, iar voia-buna a dovedit retinerea unor oameni care parca au uitat sa guste bucuriile marunte ale vietii. Ni se intampla tuturor celor prinsi in vartejul acestui secol dar, cu ajutor potrivit, ne revenim in fire. De fapt si pe eticheta vinului cel nou scrie: "Sosirea toamnei, culesul viei, intalnirea cu prietenii, aromele proaspete, vinul nou savurat atat in atmosfera de bar, cat si in cea de restaurant, fac din «Floare de toamna» un motiv de sarbatoare". S-a hotarat: vinul nou e facut pentru sarbatoare si sarbatoarea pentru dansul.  Traditie. In datina straveche vinul este asociat cu petrecerea, cu voia buna, cu iubirea. Spun iubirea fiindca vinul este licoarea magica a nuntilor. Indiferent de meniu, la nici o nunta romaneasca nu lipseste vinul rosu. De fapt, daca ne intoarcem in timp, obiceiul era acelasi. Prima minune savarsita de Iisus Hristos este preschimbarea apei in vin, la nunta din Cana Galileii. Iar acum, la crestinii ortodocsi se citeste aceasta Evanghelie in timpul cununiei religioase. In popor, nuntile erau strans legate de culesul viei. Astfel, primavara nuntile se tineau imediat dupa Paste cand inca mai era vin facut de cu toamna. Si fiindca vara gospodarii erau ocupati cu munca la camp si vinul era pe terminate, cununiile se faceau toamna. Dar nu oricand toamna, ci la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie. Asta fiindca la jumatatea lui septembrie incepea culesul viei si, pana in noiembrie, vinul nou se limpezea si devenea tocmai bun de petrecere. Petreceri care insa nu treceau de jumatatea lui noiembrie, cand incepe Postul Craciunului.  Pe 14 septembrie, cand incepe culesul, se sarbatoreste Carstovul Viilor. Atunci gospodarii aveau obiceiul de a chema preotul pentru savarsirea rugaciunii la locul unde vor aseza butoaiele pentru vin. Crestinii obisnuiau sa postesca o saptamana si sa faca rugaciuni la vii si pivnite. La cules era obicei ca, dupa ce se calcau strugurii, cand sa se toarne in butie cea dintai vadra de vin, se adunau toti culegatorii si dadeau chiot. Asemenea se facea la toate butiile, cand se incepea a turna in ele. In timpul culesului, seara se facea cate un foc mare de vita uscata, imprejurul caruia jucau culegatorii iar lautarii cantau. La culesul viilor nu este uitat strugurele lui Dumnezeu si nu se culegeau strugurii de pe ultimul bustean al viei, acestia fiind lasati ca ofranda divinitatii sau pasarilor cerului. Asa cum, in anumite zone, se mai procedeaza si astazi.  Initiativa. Dr. Ion Pusca si Clubul Presa de Vin vor sa reimpamanteneasca datina. Asa ca pe 14 noiembrie se face strigarea pentru "Ziua vinului nou romanesc". Vin prieteni, vecini, colegi, colaboratori sau simpli clienti. Se "da de baut", ca sa ne convingem cu totii, daca mai era cazul, ca vinul romanesc merita sarbatorit. Ar fi totodata o modalitate in plus pentru a ne promova identitatea nationala. Nu de alta, dar pe meleaguri straine astfel de obiceiuri sunt deja traditie. In Franta, Elvetia, Germania...   "Lansarea vinului obtinut din recolta acestui anotimp este cel mai important eveniment al anului, pentru Casa Vinului-Dr Pusca. Prin festivitatea pe care am organizat-o, noi vrem sa revigoram traditia romaneasca" dr Ion Pusca   "In istoria viticulturii sunt amintiti romani care vindeau vinul nou. Carele incarcate cu butoaie porneau spre podgorii ca Odessa si Kiev, cu vinul nou romanesc. Nu trebuie uitat nici celebrul «Tulburel de Dra-gasani» apreciat de secole intregi" dr Ion Pusca   Beaujolais Nouveau, din 1951 In Franta, sarbatoarea vinului nou este o traditie. Aici vinul rosu din podgoria Beaujolais este prezentat incepand cu 15 noiembrie, sub numele de Beaujolais Nouveau. Iar vinul se bucura de asa un succes incat pana la Craciun se termina. De fapt licoarea, cu un continut scazut de tanin (factor de conservare al vinului) nici n-ar rezista mult. Obtinut din vita-de-vie Gamay si must alb, bogat in arome de fructe rosii, vinul este usor de baut, potrivit pentru mesele de pranz luate pe camp de tarani si, in plus, este un vin gata de a fi baut la cateva luni dupa recoltare, spre deosebire de Pinot Noir care necesita ani de maturare in butoi. Astfel ca, in Franta, se pastreaza traditia vinului inca din 1951 cand taranii din regiune au inceput sa-si vanda vinurile noi in noiembrie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.