Fara cusur - o mancare hranitoare si gustoasa
Zor nevoie mare sa fac o mancarica de praz. Suntem in post si mie imi place prazul! Asa ca am pornit la piata ca sa-mi procur "ceapa laminata" de care aveam nevoie.   Plina de elan
Fara cusur - o mancare hranitoare si gustoasa
Zor nevoie mare sa fac o mancarica de praz. Suntem in post si mie imi place prazul! Asa ca am pornit la piata ca sa-mi procur "ceapa laminata" de care aveam nevoie.   Plina de elan si speranta, insfac sacosa si pun cap compas piata, cu gand sa nu ma abat decat atunci cand voi avea kilogramul de praz mult ravnit. Numai ca planurile mi-au fost ravasite de o cunostinta care avea acelasi punct final, dar cu abateri in drum pe la unele librarii. E, in cazul asta, m-am lasat deturnata, pentru ca ma rodea si pe mine curiozitatea. Am luat noi la controlat si puricat patru librarii, dar n-a gasit nimic pe plac. Din vorba-n vorba, am ajuns la piata. Aici, inghesuiala mare, oameni grabiti, oameni curiosi, oameni care abia se miscau tarand dupa ei carucioare de piata, sacose si chiar saci.   Tablou pietal. Tarabele pline si inghesuite isi etalau produsele: castraveciori, sfecla rosie, ceapa, ardei iute, ardei gras de toate culorile si marimile. Vinetele grase inghesuiau capatanile de varza, morcovul, patrunjelul si pastarnacul amenintau onduleurile permenente ale capetelor de conopida, albe ca zapada. Struguri albi, rozé si negri aranjati in gramajoare concurau pere uriase, galbene si verzi, in timp ce merele faceau loc muntilor din miez de nuca si saculetilor cu boabe de grau "arnaut", din cel bun de coliva. Prunele uscate si cele afumate parfumau in jurul lor, ademenind cumparatorii. Verdeata - mararul, leusteanul si patrunjelul se vindea alaturi de hrean, la legaturi mari sau mici. Erau munti de salate, obisnuite sau crete. Uitasem de fosta vecina care se pierduse pe drum. Nu se gasea praz! Asta-i culmea! Eram plina de nervi la gandul ca intarziasem atat de mult si nici nu gaseam ce-mi trebuie mie.   Cursuri pentru prazari. Dar, spre surprinderea mea, pe o taraba, afara in frig, o gramada de praz. Dar vanzator, ioc! Unde naiba o fi?! Intreb un om de alaturi care striga: "Bai, prazare! Vezi ca vrea doamna niste «ceapa laminata»! Iesi afara!". De sub taraba iesi un taran, apoi un al doilea taran si... am crezut ca va mai iesi altul, dar s-au terminat. Incapeau doar doi. "Da, domnita, cu ce va servim?", ma intreba el de parca ar mai fi avut si altceva de servit. Ii cer un kilogram de praz si ma imbie sa-l aleg. Aleg prazul si-l pun pe cantar. Fix un kilogram! Taranul, pus pe glume, imi zise: "La fix, ca la farmacie, domnita!". Zambesc a multumire, scot banii, imi iau prazul si dau sa plec, dar omul imi zise: "Ma, doamna, te vaz asa mai... Zi matale, daa€™ nu te superi, ce faci bre cu prazul ca... noi il punem doar da ceapa?" Colegul lui zise: "Bre, mai cumpara lumea si ceapa daa€™ si praz. Zice ca de mancare. Noi il mancam da ceapa. Matale ce faci cu el?", si se uita la mine intinzand gatul, curios ca o curca. Vorbeau serios. Pai, pe la voi nu se gateste nimic din praz? "Nu, la noi nu!", mi-au zis in cor. Si, ca sa-i luminez, am inceput sa le spun cum se face o mancarica din praz, alta din praz si masline, un praz umplut cu carnita, sau cu orez si ciupercute, cu o crema de branzica, cum se opareste, nitel, cu apa sarata si se pun rondele de praz garnitura pentru crap la cuptor, un pilafel de Dobrogea cu rondele de praz si ardei gras, cum adaugi rosioarele, cum pui morcovelul ras, pana cand vanzatorul imi zise: "Bre, imi facusi apa-n gura! Daa€™ sa stii ca da cum ajung, o pui pa€™a mea sa-mi faca mancarica asa cum zisesi! Ca tiu minte, sa stii! Sarua€™mana si nu va suparati pa mine!". Cursurile teoretice de preparare a prazului fiind aproape complete, mi-am luat sacosa, le-am urat vanzare buna si sanatate si am plecat victorioasa.   Mancare de praz cu masline Ingrediente: 150 g masline, un kilogram praz, suc de rosii, sare, piper, o lamaie, o lingurita faina, ulei, marar, patrunjel.   Preparare: Prazul se taie rondele de doi centimetri, partea alba se opareste in apa cu sare apoi se inabusa in ulei. Separat, se prajeste faina in putin ulei, se stinge cu apa, suc de rosii si o lingurita zeama de lamaie, se toarna in cratita cat sa acopere prazul si se da la cuptor la foc potrivit. Se oparesc maslinele si se adauga in praz, se drege de sare, piper si se lasa 30 min. Se  orneaza cu verdeata tocata fin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.