Bufnita Hedwig din „Harry Potter", buclucasul motan Jinx din „Un socru de cosmar" sau ciinele Toto din „Vrajitorul din Oz" au facut roluri secundare memorabile.

N-au avut parte de roluri principale, asa cum s-a intimplat cu Lassie, Black Beauty sau Flipper, dar au dat sarea si piperul filmelor in care au zburat, au latrat sau au mieunat. Cele mai convingatoare necuvintatoare dintr-un rol secundar au fost nominalizate de revista americana „Entertainment Weekly".

Hedwig, bufnita alba a lui Harry Potter, tine loc de telegraf in lumea vrajitorilor. Cea mai frumoasa bufnita dintre „postasii" din fantasyul lui J.K. Rowling e primita in dar de la Hagrid in timpul cumparaturilor „rechizitelor" necesare pentru primul an de magie al lui Harry.

La fel de multa intelepciune si loialitate dovedeste si ciinele Toto, care o insoteste pe Dorothy in aventurile ei din „Vrajitorul din Oz". Chiar daca nu ne spune ce fel de rasa este, autorul povestii, Frank Baum, il descrie pe Toto ca pe un „ciine mic si negru, cu parul lung si matasos si cu ochii negri si jucausi".

Un alt reprezentant al rasei canine, Buck, insoteste familia Bundy in sitcomul omonim. In locul latraturilor avem sansa unica de a auzi ce gindeste lenesul animal de companie, obsedat tot timpul de femelele vecinilor. Mult mai activ si rautacios se arata a fi Mr. Jinx, motanul din filmul „Un socru de cosmar", care-i face zile negre personajului jucat de Ben Stiller, insarcinat sa aiba grija de felina socrului sau. Din registrul comic, bucalatul catel Precious ne arunca in tenebrele thrillerului „Tacerea mieilor". Spre sfirsitul filmului, ciinele criminalului in serie Buffalo Bill cade in putul pregatit pentru victimele sale si incepe sa schelalaie la concurenta cu tipetele fetei claustrate.

Bruiser, exemplarul chihuahua al „Blondei de la drept", este accesoriul ideal al avocatei-ucenic, in timp ce Verdell, catelul personajului compulsiv din „Mai bine nu se poate", este cel mai bun mijloc de a-l scoate din carapacea sa pe Melvin Udall (Jack Nicholson). In fine, am fi nedrepti daca n-am aminti citeva dintre personajele necuvintatoare din productiile romanesti. Ciinii Patrocle si Calu’ (cel mai bun prieten al Pistruiatului) s-au intiparit probabil cel mai bine pe retinele noastre. Dar lista ramine, se intelege, deschisa.