Marea Britanie vrea globalizare si o Europa a natiunilor, iar Franta cere multipolaritate, protectionism si integrare. "Uniunea Europeana nu este si nu va fi o superputere", a declarat joi David Miliband, ministrul britanic de Extern


Marea Britanie vrea globalizare si o Europa a natiunilor, iar Franta cere multipolaritate, protectionism si integrare. "Uniunea Europeana nu este si nu va fi o superputere", a declarat joi David Miliband, ministrul britanic de Externe, explicind ca singurul stat care intruneste caracteristicile unei mari puteri este SUA. "UE are ocazia de a deveni o putere model", insa, relateaza Reuters, modelul la care face referire ministrul britanic este unul economic si social, de protectie a mediului, de deschidere comerciala si de cooperare intre statele "mici" si cele "mari".



Afirmatia a fost facuta in fata tinerilor masteranzi ai Colegiului European din Bruges, locul unde Margret Thatcher critica, in 1988, proiectul unei Europe federale. David Miliband a expus, de fapt, reversul viziunii presedintelui francez Nicolas Sarkozy, pentru care lumea este multipolara, nicidecum dominata de o singura mare putere. Sarkozy a prezentat marti, in fata Parlamentului European, propriul proiect pentru Europa anului 2030, cu doar o luna inainte de crearea unui grup European de reflectie pe aceasta tema.

Aparind politica traditionala a Londrei de a cere permanent derogari de la respectarea legislatiei comunitare, David Miliband a facut elogiul adoptarii a legilor europene prin unanimitate. "Unanimitatea incetineste luarea deciziilor, dar respecta identitatile nationale", a precizat Miliband. Cu doar citeva zile in urma, presedintele Frantei critica dur aceasta procedura. "Unanimitatea este certitudinea ca nu vom hotari niciodata nimic important, curajos, riscant. Unanimitatea este slabiciune", declarase Sarkozy.

Disputa dintre Franta si Marea Britanie continua si in ceea ce priveste modelul economic al UE. Daca la Paris protectionismul este un imperativ, Londra considera ca pentru a reusi, UE trebuie sa fie deschisa catre globalizare. David Miliband nu s-a ferit sa loveasca si in Politica Agricola Comuna a UE, punctul sensibil al Frantei, tara care primeste mare parte din subsidiile europene pentru agricultura. Londra crede ca sistemul trebuie desfiintat, pentru a permite dezvoltarea agriculturii africane. Totodata, David Miliband a criticat refuzul lui Sarkozy de a perrmite aderarea Turciei la UE. "Daca nu ne vom tine promisiunile fata de Turcia, aceasta va duce la o diviziune grava intre Est si Vest", sustine ministrul de la Londra.

Singurul acord franco-britanic, privind politica de aparare a UE, este si el unul aparent. Atit Parisul, cit si Londra sustin intarirea capacitatilor de aparare ale UE, care nu poate mobiliza decit 100.000 de militari, cu toatre ca armatele statelor membre numara impreuna peste doua milioane de militari. Nicolas Sarkozy a cerut insa ca UE sa aiba o armata proprie, independenta fata de NATO, ceea ce pentru Londra este inacceptabil. "Sa nu suprapunem atributiile unei noi institutii peste cele ale NATO si ale statelor", a cerut Miliband.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.