Este Romania o tara independenta? Da, desigur... Este Romania o tara care primeste bani si care are multe de invatat de la statele cu traditie democratica? Raspunsul este tot un "da" categoric... De ce reamintesc aceste lucruri? Ambasadorul Statel
Este Romania o tara independenta? Da, desigur... Este Romania o tara care primeste bani si care are multe de invatat de la statele cu traditie democratica? Raspunsul este tot un "da" categoric... De ce reamintesc aceste lucruri? Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, a criticat deunazi modificarile aduse in Camera Deputatilor Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Modificarile - spunem nu numai noi, ci si specialistii in materie - ar face aproape imposibile perchezitiile politiei daca nu-l informeaza pe cel suspect in prealabil. Or, ce fel de politie sa mai fie si aceasta? Cum sa mai dea rezultat o perchezitie daca suspectul este informat in prealabil chiar de politie? O aberatie juridica si un nou test de prostie. De aici paradoxul: in loc ca protestele impotriva legii strambe sa vina din partea opozitiei (a PSD, de pilda), a presedintelui Basescu sau Guvernului Tariceanu, necesar a fost sa se sesizeze marii nostri aliati (un argument in plus pentru "uninominal"). Dar pana atunci? Nu ramane decat o sesizare amicala - desigur - din partea marilor aliati ai Romaniei. Un fel de tragere de urechi, compromitatoare, mai ales pentru presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Ce a facut domnul Olteanu?
A acuzat pe ambasadorul american la Bucuresti (hodoronc-tronc!) ca si-a obtinut functia acolo, in Statele Unite, prin coruptie, chipurile, datorita seriviciilor aduse Partidului Democrat la putere. Criticile domnului Taubman au fost sprijinte si de Ambasada Britanica... Domnului Bogdan Olteanu i s-a asociat deputatul liberal de data recenta Ioan Timis. Folosind cuvinte sententioase (de parca Statele Unite ar fi fost pe banca acuzarii) domnul Timis a spus si citez: "orice interventie a unui stat strain in procesul legislativ reprezinta o grava atingere la adresa suveranitatii de stat a Romaniei". Mai pe seara, a intervenit si senatorul Ion Iliescu in apararea presedintelui liberal al Camerei Deputatilor, amintind nostalgic poate (!!) ca doar sovieticii isi permiteau, in trecut, sa faca presiuni asupra Romaniei. Partea nostima este ca proaspatul liberal Timis fusese, pana mai ieri, membru al partidului domnului Iliescu.
PNL nu s-a desolidarizat de declaratiile domnului Olteanu, mentionand doar ca acesta vorbise in numele sau personal.
Adevarul este ca in epoca globalizarii si intr-o conjunctura deloc usoara - in care Romania primeste substantial ajutor occidental - puterile care acorda acest ajutor au dreptul natural de a urmari cum este el folosit. Daca domnul Olteanu, de pilda, intelege independenta tarii sale ca drept de a-l ajuta pe infractor, sa spuna clar daca mai vrea si ajutor occidental. De o comparatie intre ajutorul american si cel sovietic - asa-zis - nu poate fi vorba... Liberalii ar trebui sa-si selecteze, insa, mai atent purtatorii de cuvant, nu de alta, dar confuzia conceptuala este incompatibila cu o cultura liberala. Vrand-nevrand, tot de prostie ne lovim...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.