O televiziune italiana a difuzat, in urma cu doua zile, imagini cu cinci tineri romani care au devastat un bar din oraselul Paderno Dugnano, provincia Milano. "Scene din Vestul Salbatic", astfel au comentat, potrivit Realitatea Tv, prezentatorii ital
O televiziune italiana a difuzat, in urma cu doua zile, imagini cu cinci tineri romani care au devastat un bar din oraselul Paderno Dugnano, provincia Milano. "Scene din Vestul Salbatic", astfel au comentat, potrivit Realitatea Tv, prezentatorii italieni de la Italia Uno, televiziune din trustul Mediaset, apartinand lui Silvio Berlusconi.
Patronul localului a spus ca romanii au vrut sa ii omoare: pe el, pe angajati si pe clientii barului. De asemenea, acesta a sustinut ca la o asemenea violenta cu siguranta ca trebuie raspuns pe masura. Cei cinci tineri romani au fost surprinsi de camerele de supraveghere din bar care arata cum acestia au inceput sa devasteze localul, imediat dupa ce au intrat in interiorul lui. Astfel, se vede pe imaginile surprinse cum cei cinci agresori arunca in stanga si in dreapta cu tot ce le pica in mana. Barbatii au spart geamurile barului cu scaunele, dupa care au luat sticlele si paharele de pe bar, cu care au inceput sa arunce in clientii localului. Cei cinci tineri au incercat apoi sa distruga si camerele de luat vederi, fara succes insa.
Cand patronul barului a incercat sa-i opreasca pe cei cinci tineri violenti, acestia au inceput sa-l bruscheze. Dupa spusele acestuia, doi dintre agresori l-au lovit de mai multe ori, cu un scaun din lemn masiv, in cap. Patronul barului a povestit ca cei cinci tineri, toti cu varsta in jur de 30 de ani, erau extrem de beti, cand au intrat in local, si foarte violenti. Potrivit presei italiene, cei cinci romani, toti cu antecedente penale, au fost retinuti de politistii italieni. Pe de alta parte, inca o banda de infractori romani a incaput, ieri dimineata, pe mana politistilor italieni, la Roma. Cei noua imigranti romani au fost arestati dupa ce, luni de zile, ar fi terorizat un cartier din sudul capitalei italiene. Aproape in fiecare noapte, romanii comiteau cate un jaf, sustin carabinierii. Furau portofele, carduri, telefoane mobile si in general orice lucru marunt care le pica in mana. Cei noua au fost dusi la inchisoarea Regina Coeli, unde ar fi marturisit ca doua femei - ambele romance - ii ajutau dupa jafuri sa ascunda si sa valorifice obiectele furate.
Raiduri de pedepsire la Napoli
Sase tineri romani care se aflau in Italia de un an si jumatate au fost victimele unui raid incendiar ''de pedepsire'' din partea unor italieni, intr-un mic apartament din Chiaia (cartier din Napoli), in noaptea de 13 noiembrie spre 14 noiembrie, informeaza ziarul italian Corriere della Sera, preluat de Rompres. Trei barbati si trei femei - cel mai tanar de 20 de ani, cel mai varstnic de 32 de ani - au fost atacati in timp ce dormeau, de adolescenti napolitani. Acestia au varsat benzina la intrarea micului lor apartament, aflat in cartierul "bun" din Napoli, Chiaia, la cativa metri de comisariatul local, si i-au dat foc. Flacarile au ajuns pana la patul celor trei cupluri, care au trait ore de groaza, fiind surprinse in somn. Pentru a stinge focul s-au servit de pleduri si perne. Unul dintre ei a suferit arsuri la un picior. Politia a identificat autorii incendiului, doi minori si un adult, italieni, acuzati de provocarea intentionata a incendiului si provocare de leziuni. Acestia voiau sa pedepseasca un jaf de care romanii nu se fac vinovati. Descrierea autorului jafului, facuta de logodnica unuia din cei trei agresori, si anume un "extracomunitar inalt, din zona" - a facut sa cada suspiciunile si vendeta asupra romanilor.
Imigrantii, salvarea Europei imbatranite
O analiza a European Policy Center a publicat o analiza intitulata "Cum sa imbatranesti fara a decadea: nevoia pentru piete ale muncii mai eficiente in Uniunea Europeana" in care este prezentata situatia ingrijoratoare a demografiei europene si a pietelor de munca. Studiul amintit subliniaza faptul ca "usurarea restrictiilor privind numarul imigrantilor ar putea constitui
un raspuns partial (dupa cum a demonstrat-o experienta recenta din Irlanda si Marea Britanie, unde un aflux de tineri muncitori din tarile recent aderate au dus la o crestere a economiei.
Mai fertili
"Imigrantii nu doar completeaza golurile existente pe piata muncii, de asemenea au tendinta sa fie mai tineri si sa aiba o rata a fertilitatii mai mare. In orice caz, imigratia tinde sa fie controversata din punct de vedere politic si este inca sub semnul indoielii daca nivelul probabil al imigrarii va fi de ajuns pentru a rezolva aceasta problema", se mai arata in studiul citat. Printre solutiile la imbatranirea populatiei sunt luate in considerare: "Usurarea modului de schimbare a carierei, iar usurarea integrarii muncitorilor imigranti va deveni un element critic". Tot aici se aminteste faptul ca "Unele tari au incercat sa influenteze tendintele demografice prin cresterea masurilor de incurajare a cresterii natalitatii prin politici fiscale favorabile. In orice caz, chiar daca aceste masuri sunt eficiente, impactul direct asupra economiei este intarziat si in multe tari este dificila mentinerea femeilor in cadrul pietei muncii dupa ce au nascut".
Demografia in declin
Studiul citat arata ca "Populatia Uniunii Europene va scadea de la 490 milioane in prezent la 472 milioane in 2050. Cu mult mai izbitoare este modificarea in structura populatiei pe varste: in prezent exista 81 milioane persoane peste 64 de ani; in 2020 vor fi 102 milioane iar in 2050 peste 141 milioane - aproximativ 30% din populatie si aproape dublul nivelului actual. De asemenea, numarul europenilor sub 15 ani va scadea de la 80 de milioane in prezent, la mai putin de 74 milioane in 2020 si putin peste 63 milioane in 2050 (reprezentand abia 13% din populatie)". Analiza EPC afirma ca: "Imbatranirea inevitabila a fortei de munca va solicita o regandire a strategiei angajatorilor, deoarece scaderea numarului de tineri lucratori va reduce noile cunostinte injectate in economie si va pune un accent mai mare pe experienta lucratorilor mai batrani.
Mai multi pensionari si someri
"In anul 2004 erau patru lucratori activi pentru fiecare persoana de varsta pensiei in Uniunea Europeana - ceea ce inseamna un raport de dependenta mediu de 24%. Pana in 2050 aceasta situatie se va deteriora dramatic, cu raportul mediu ajungand sa se dubleze la 53% (ceea ce inseamna ca vor fi mai putin de doua persoane active care sa sprijine o persoana de varsta pensiei). Insa aceasta nu reprezinta intreaga poveste. Aceste masuratori ignora faptul ca multe persoane de varsta activa de fapt nu muncesc. Pot fi someri, sa sufere de boli cronice, sa se afle inca la studii sau sa se fi pensionat anticipat. Mai mult, din ce in ce mai multe persoane de varsta pensiei este foarte probabil sa ramana active", se arata in studiul citat. "In Europa doar aproximativ 38% din populatie munceste, existand tari cu procente chiar mai scazute, ca Bulgaria si Slovacia (cu 33% din populatie activa) si Polonia, care cu 30% din populatie activa are cel mai scazut procent", arata EPC. Acelasi studiu mai arata ca: "Desi situatia se va imbunatati din prezent pana in 2020 in unele noi state membre, multumita unor predictii demografice favorabile, totusi, pana in 2050, toate tarile vor avea parte de o deteriorare semnificativa a situatiei. In Uniunea Europeana cu 27 de membri, in medie doar un cetatean din trei va munci, cu un procent mai mic de 30% in Bulgaria, Grecia, Spania, Franta si sub 25% in Italia si Polonia". (George DAMIAN)
Imigratia, o problema dificila
Problema imigratiei este o problema "foarte dificila si complexa", a afirmat presedintele Italiei, Giorgio Napolitano (foto), noteaza ziarul Corriere della Sera.
Raportul cu imigratia este "un echilibru dificil care adesea este rupt de fapte care au o mare priza asupra opiniei publice sau de viziuni unilaterale care nu contribuie desigur la gasirea solutiilor", a mai spus seful statului italian. La ora actuala problema se refera la imigrati proveniti din tari ale Uniunii, dar "problema imigratiei era foarte grava si inainte, cand - a explicat presedintele - Italia avea de-a face cu imigrati in cea mai mare parte extracomunitari. Este o problema cu care ne confruntam de multi ani si de care, pe vremea cand eram ministru de Interne, m-am ocupat prezentand prima lege cu privire la imigratie pentru stabilirea unor granite fundamentale intre imigratie legala si clandestina, pentru integrarea imigratilor care respecta legile noastre si care trebuie sa intre in sistemul drepturilor constitutionale garantate de Constitutie cetatenilor italieni", a mai spus Giorgio Napolitano. (George DAMIAN)
Italia nu-i cere scuze Laurei Vasiliu
Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Daniele Mancini, a declarat ieri, dupa intalnirea cu presedintele PSD, Mircea Geoana, ca, in opinia sa, ceea ce s-a intamplat cu actrita Laura Vasiliu nu reprezinta o problema care sa implice scuze din partea Guvernului italian, transmite Mediafax. "A fost un incident nefericit... carabinierii nu stiau ca ea este o actrita... este regretabil", a spus Mancini, intrebat cum comenteza ceea ce s-a intamplat cu actrita Laura Vasiliu. "Nu cred ca este o problema de scuze guvernamentale, pentru o persoana... Daca vreti scuzele mele personale, desigur, sunt dispus... Nu era persoana cautata, a fost o greseala, o greseala regretabila", a adaugat Mancini. El a aratat ca ar trebui sa se treaca peste acest "incident", intrucat "sunt foarte multe legaturi de succes intre Italia si Romania". (G.D.)
Frattini se vede cu bulibasii
Franco Frattini a anuntat ca se va intalni, saptamana viitoare, cu reprezentanti ai comunitatii rome, carora la va da asigurari cu privire la sprijinul CE pentru eliminarea "discriminarii" in Europa, relateaza Mediafax. Anuntul a fost facut de serviciul de presa al biroului lui Frattini, dupa o serie de critici formulate la adresa comisarului, in Parlamentul European. "Comisia nu este dispusa sa tolereze nici o forma de discriminare sau intoleranta fata de cetatenii UE, dar in acelasi timp va proteja statele care-si protejeaza in mod legitim cetatenii", a declarat comisarul european. "Sper sa-i intalnesc pe reprezentantii comunitatii rome, saptamana viitoare, pentru a-i asigura de sustinerea mea si a le comunica obiectivul Comisiei de a combate discriminarea la care ei sunt supusi, in Europa", a adaugat Frattini, potrivit aceleiasi surse. (G.D.)
Exod din Italia
Mii de romani au traversat, de la inceputul acestei saptamani, zona de granita dintre Italia si Austria, in autoturisme supraincarcate, intr-un adevarat exod provocat de inasprirea masurilor de control impotriva infractionalitatii, pe teritoriul italian, relateaza Mediafax. Dat fiind ca granita dintre Italia si Austria nu mai este demarcata, ambele state facand parte din spatiul Schengen, carabinierii italieni efectueaza controale in special asupra autoturismelor cu numere de inmatriculare romanesti si, in unele cazuri, ucrainene, la ultimul punct de achitare a taxei pentru autostrada sau in ultima zona de servicii, inainte de frontiera. Aici, politia a controlat in numai patru ore, la inceputul acestei saptamani, 2500 de persoane, in mare majoritate ocupanti ai autoturismelor romanesti. (G.D.)
Elvetia alunga tiganii cersetori
Comunitatea rroma din Geneva a fost informata despre planul de lupta impotriva cersitului, dezvaluit de autoritatile elvetiene, cel putin 20 de cersetori rromi intentionand sa paraseasca orasul pana la sfarsitul saptamanii, relateaza cotidianul Tribune de Geneve, preluat de Mediafax. Mesemrom, asociatia de intrajutorare a rromilor, le-a transmis acestora mesajul autoritatilor. Marti, mai multi membri ai grupului le-au explicat continutul planului pentru combaterea cersitului. In fata autoritatilor, rromii nu opun in general rezistenta, avand in vedere ca violentele sunt adesea in defavoarea lor, apreciaza Tribune de Geneve. Rromii intentioneaza fie sa se intoarca in Romania, fie sa isi continue itinerarul, in alte regiuni ale Europei, comenteaza publicatia. Un cetatean elvetian, Robert, care gazduia in apartamentul sau mai multi rromi, povesteste cum joi dimineata, un autoturism a parasit Geneva, avand ca destinatie Barcelona. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.