FRF vrea sa gazduiasca finala Cupei UEFA din 2011, in conditiile in care concureaza cu arene ultramoderne din Europa, iar demolarile actualului stadion „National" vor incepe abia anul viitor.

Viitorul stadion „National" va fi in intregime acoperit Selectionerul Victor Piturca a cerut si a obtinut ca ultimul meci din campania de calificare la Euro 2008, cu Albania, sa se dispute pe Stadionul „National", ca un premiu de consolare pentru fanii bucuresteni ramasi in fata televizoarelor la victoria istorica obtinuta cu Olanda. Acest lucru inseamna ca batrina arena bucuresteana supravietuieste inca un an pina la infuzia de tehnologie care sa o puna in postura de a putea gazdui competitii internationale de anvergura. Chiar si in stadiul de proiect, gratie influentei pe care Mircea Sandu a dobindit-o la forul lui Michel Platini, fostul „23 August" se afla pe o lista selecta a arenelor care ar putea gazdui finala Cupei UEFA din 2011. Alaturi de actualul national se mai afla Emirates Stadium din Londra, Lansdowne Road din Dublin, Arena Aufschalke din Gelsenkirchen, Montjuic din Barcelona si Arena din Hamburg. In alcatuirea acestei liste s-a tinut cont de capacitatea arenelor, de infrastructura, de facilitatile oferite, de documentatia juridica si de garantiile oferite, de posibilitatile de cazare, de facilitatile privitoare la aeroporturi, precum si, nu in ultimul rind, de rotatia dintre diferitele asociatii nationale. Decizia finala va fi luata de Comitetul Executiv al UEFA, in cadrul sedintei sale din 27 si 28 martie 2008, in Liechtenstein. FRF a confirmat la inceputul saptaminii ca dosarul a fost acceptat de UEFA, care a deplasat la Bucuresti o comisie pentru analizarea situatiei de la firul ierbii. Este a doua candidatura a arenei de linga Casa Fotbalului, dupa ce UEFA ne-a trintit usa-n nas la prima solicitare, precizindu-ne ca nu avem de fapt cu ce concura. „Stadionul trebuie sa fie gata cu un an inainte. Acum avem garantii din partea primariei - a inceput deja organizarea de santier - ca va fi gata la timp. Acum am rugat primaria sa accepte sa jucam ultimul meci pe acest stadion cu Albania, dupa care incepe demolarea lui. Asta inseamna ca la finalul lui 2009 sau cel mai tirziu la inceputul lui 2010 stadionul va fi gata, ceea ce inseamna ca se respecta conditia de un an. Mizez pe faptul ca membrii Comitetului Executiv al UEFA vor vota organizarea finalei din 2011 la Bucuresti", a declarat Mircea Sandu, care a precizat ca are sustinere pe toate planurile, de la primarie, de la conducerea aeroportului si de la Ministerul Turismului. Lupescu a motivat ca lucrarea va fi gata la timp prin simplul fapt ca firma care se ocupa de constructie este nemteasca. In plus, directorul general al FRF se bazeaza pe „politica UEFA de a merge catre estul Europei".

Guvernul a alocat o prima transa de 80 de milioane de lei pentru realizarea stadionului, a carui inaugurare ar trebui sa aiba loc in 20 de luni de la prima lovitura de pichamar. Complexul „Lia Manoliu" a primit deja autorizatia de constructie din partea Consiliului General al Bucurestiului. Demolarea va fi facuta de firma Apolodor Com Impex, Primaria Sectorului 2 solicitind la acordarea autorizatiei ca transportul molozului sa se faca numai noaptea si in masini acoperite, ceea ce ar putea produce intirzieri. Potrivit proiectului, firma care va demola stadionul poate sa inceapa lucrarile in termen de 12 luni de la eliberarea autorizatiei, adica cel tirziu pe 30 august 2008, receptia fiind prevazuta cel tirziu in aprilie 2010. „Dupa ultimul meci Romania-Albania, din cadrul grupei G a preliminariilor pentru Euro 2008, adica pe 21 noiembrie seara, vom prezenta cum va arata noul stadion. De la 1 ianuarie va incepe demolarea lui", a promis si Adriean Videanu, primarul general al Capitalei. Suma totala a investitiilor in acest proiect se ridica la 501.536.129 de lei. Finantarea va fi asigurata din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si din sume alocate de Guvernul Romaniei.

Cum va arata noul stadion Studiul de fezabilitate elaborat de Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu" prevede ca noul stadion va avea o capacitate de 55.000 de locuri. Complexul sportiv va fi compus din doua subsoluri, dintre care unul pentru vestiare, iar celalalt pentru presa, la parter vor fi caile de acces pentru spectatori, etajul I, rezervat lojii VIP, etajul II, gradene pentru presa si spatii comerciale, etajul III, gradene-balcon pentru cabinele crainicilor de la radio si televiziuni. Devizul general estimativ al investitiei se ridica la aproximativ 150 de milioane de euro din fonduri publice, iar arena va putea fi utilizata atit pentru competitii sportive, cit si pentru evenimente culturale.

Concurenta Emirates Stadium Emirates Stadium este unul dintre cele mai noi stadioane din Anglia. Are o capacitate de peste 60.000 de locuri si a costat 430 de milioane de lire sterline. Initial, arena trebuia sa se numeasca Ashburton Grove, dar compania aeriana Emirates s-a implicat financiar, astfel ca a fost prima pe lista la botez, chiar daca fanii au protestat.Arena HamburgStadionul din cel de-al doilea oras ca marime din Germania este si un loc de pelerinaj, aproximativ 1.000 de microbisti trecind zilnic pe la peluze, muzeu sau cele circa 50 de restaurante din incinta. A fost inaugurat in 2000 si are o capacitate de 55.000 de locuri, dintre care peste 2.000 dedicate oamenilor de afaceri. Veltins ArenaConstruit intre 1998 si 2001, stadionul din Gelsenkirchen, pe care joaca Schalke 04, a costat, la vremea aceea, 192 de milioane de euro. Auf Schalke, care zece ani este obligata de sponsor sa poarte numele de Veltins, are o capacitate de 61.482 de locuri si a primit punctaj maxim de la UEFA, in timp ce Joseph Blatter, presedintele FIFA, a spus ca putem vorbi deja despre stadioane de 6 stele.Lansdowne RoadStadionul a fost martor la multe istorii ale fotbalului, fiind inaugurat in 1872. Cum anii atirna greu peste tribunele din Dublin, arena a intrat intr-un vast proces de modernizare, terminarea lucrarilor fiind estimata in 2009. HOK Sport se ocupa de arhitectura, firma de constructii este Buro Happold, iar costurile estimative pentru o capacitate de 50.000 de locuri sint de 365 de milioane de lire sterline, dintre care mai mult de jumatate vin din fonduri guvernamentale. Olimpic de MontjuicStadionul celei de-a doua echipe a Barcelonei a gazduit primele meciuri in 1929. A fost renovat in 1989 pentru a putea gazdui in cele mai bune conditii olimpiada de vara din 1992. Numele vine de la un fost primar al Cataloniei, care a fost executat in apropiere de Castelul Montjuic in 1940 de regimul lui Franco. In 1975, arena a fost folosita drept paddock pentru masinile de Formula 1. Capacitatea arenei este de 55.926 de locuri pentru fotbal. Cum va arata Liga Campionilor peste 50 de ani: www.cotidianul.ro/select