Comisia speciala de la Penitenciarul Rahova a dat ieri aviz favorabil pentru eliberarea conditionata a lui Miron Cozma. Potrivit procedurii, propunerea Comisiei va fi trimisa instantei Judecatoriei Sectorului 5. Procedura de eliberare conditionata in
Comisia speciala de la Penitenciarul Rahova a dat ieri aviz favorabil pentru eliberarea conditionata a lui Miron Cozma. Potrivit procedurii, propunerea Comisiei va fi trimisa instantei Judecatoriei Sectorului 5. Procedura de eliberare conditionata in cazul lui Cozma poate deveni inutila daca nu se finalizeaza pana in 2 decembrie, cand fostul lider al minerilor poate parasi inchisoarea.
Potrivit legislatiei, procedura de liberare conditionata presupune doua etape. Prima se deruleaza in fata comisiei speciale a inchisorii unde este detinut inculpatul - in cazul Cozma, Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova -, iar urmatoarea se deruleaza in fata instantelor de fond - Judecatoria Sectorului 5 - si de recurs - Tribunalul Bucuresti. Practica judiciara a relevat ca procedura nu se poate desfasura intr-un timp scurt, de numai doua saptamani, cat mai are Cozma de executat din pedeapsa. Astfel, in cazul in care nu se finalizeaza pana la termenul la care fostul lider al minerilor poate parasi penitenciarul ca urmare a ispasirii pedepsei, procedura de liberare conditionata ramane fara obiect, fiind practic inutila. In 1999, Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat pe Cozma la 18 ani de detentie pentru mineriada respectiva, instituind interdictia pentru acesta ca, timp de cinci ani dupa executarea pedepsei, sa nu intre in Bucuresti sau Petrosani. Potrivit Codului penal, "pedeapsa se considera executata daca, in intervalul de timp de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune". In caz contrar, potrivit Mediafax, eliberarea conditionata poate fi revocata de instanta. Concret, incalcarea masurii interdictiei impuse de instanta poate determina revocarea eliberarii conditionate, daca instanta apreciaza acest lucru. "Daca in acelasi interval (de la eliberare si pana la implinirea duratei pedepsei - n.r.) cel eliberat a comis din nou o infractiune, instanta, tinand seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie mentinerea liberarii conditionate, fie revocarea. In acest din urma caz, pedeapsa stabilita pentru infractiunea savarsita ulterior si restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat din pedeapsa anterioara se contopesc, putandu-se aplica un spor pana la 5 ani", potrivit Codului penal.
Propus si in ianuarie
In 9 ianuarie, Judecatoria sectorului 5 Bucuresti admisese propunerea comisiei speciale a Penitenciarului Rahova de eliberare conditionata a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, considerand ca Miron Cozma a dat dovada de indreptare a comportamentului sau antisocial si de aceea a decis, in 9 ianuarie, sa-l elibereze conditionat. Dupa pronuntarea Judecatoriei Sectorului 5 - in conditiile in care solutia nu era definitiva - fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, declara ca a avut "un mare sentiment de jena" cand a citit motivarea Comisiei inchisorii privind participarea detinutului Miron Cozma la activitatile religioase si sportive. Decizia Judecatoriei Sectorului 5 a fost atacata cu recurs, atat de Parchet, cat si de Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR), organizatie care nu a fost admisa ca parte in proces. In 20 februarie, instanta Tribunalului Bucuresti admitea recursul Parchetului Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, respingand cererea de eliberare conditionata a lui Cozma.
Zece ani de puscarie
Miron Cozma a fost condamnat de instanta suprema, in 15 februarie 1999, la 18 ani de detentie pentru instigare la subminarea puterii de stat, in legatura cu mineriada din 1991. Sentinta s-a dat dupa mineriada de la Costesti-Valcea, din ianuarie 1999, ca apoi sa fie declansata o actiune similare in februarie 1999, la Stoenesti-Olt, cand liderul minerilor din Valea Jiului a fost arestat (17 februarie 1999). Instanta suprema a decis ca, dupa executarea intregii pedepse, lui Cozma sa-i fie interzise drepturile civile, timp de sapte ani, precum si intrarea in orasele Petrosani si Bucuresti, timp de cinci ani. Dupa gratierea din 2004 unor fapte ale lui Cozma, aceasta a ramas sa execute zece ani, pedeapsa ispasita la zi.
Curtea de Apel Bucuresti va lua in discutie luna viitoare judecarea recursului lui Miron Cozma impotriva statului roman, prin care acesta solicita despagubiri sustinand ca a fost tinut ilegal in inchisoare timp de 178 de zile, in perioada decembrie 2004-iunie 2005. In aprilie, Tribunalul Bucuresti a admis despagubirea lui Miron Cozma cu 10.000 de euro, in loc de patru milioane cat a cerut acesta, pentru reincarcerarea sa si perioada de sase luni de inchisoare executata in urma anularii ordinului de gratiere, in decembrie 2004. Sentinta a fost constestata la Curtea de Apel Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.