Optiunea pentru un sistem de vot nu este nici inocenta, nici buna sau rea la modul absolut, ci in functie de ceea ce urmaresti la nivelul cimpului politic.

De pilda, in democratiile incipiente, recursul la votul de lista are scopul de a structura si de a consolida partidele ca institutii politice vitale jocului democratic, pe de o parte, iar pe de alta, de a reprezenta cit mai fidel optiunile pentru toti jucatorii. La noi, din pacate, nu a intarit partidele, ci le-a transformat in organizatii clientelare, in care membrii sint mai degraba la dispozitia sefilor decit a alegatorilor. Insa cu putine exceptii, acest tip de vot produce majoritati slabe, deci guverne instabile, incurajind si „trocul" politic. Votul majoritar, propunerea PSD preluata de presedinte, da majoritati foarte puternice, conducind la simplificarea cimpului politic pina la bipartidism, insa „logica eficientei" o sacrifica pe cea a „reprezentarii". E sistemul care favorizeaza partidele mari. Se poate ajunge la situatia ultimelor alegeri din Anglia, in care doar 18% din voturi au mers unde le-au trimis direct alegatorii, restul fiind redirectionate catre cistigatori. Asta poate produce frustrare alegatorilor, dar macar Anglia este o democratie cu traditie.

Solutia ce tinde sa impace ideal „logica eficientei" cu cea a „reprezentarii" este votul de lista preferential - partidele propun liste de candidati, dar ordinea este stabilita de alegatori. Aceasta varianta nu a fost discutata, probabil pentru ca este dificila tehnic si pretinde un electorat calificat. Propunerea Pro Democratia, acceptata de toate partidele, mai putin PRM, care respinge votul uninominal, pentru care guvernul si-a asumat raspunderea, e o alta solutie care incearca sa evite dezavantajele sistemelor „pure" si sa impace cele doua logici. Cimpul politic se simplifica, datorita pragului electoral, dar nu la nivelul atins prin votul majoritar. Insa reprezentarea vointei alegatorilor, prin „proportionalitate", este respectata mult mai fidel. In ambele cazuri, votantii aleg oameni, nu liste.

Nici un sistem de vot nu asigura singur reforma clasei politice, aceasta nu e o chestiune pur electorala. Mai sint necesare reforma sistemului politic, justitie tare si reforma noastra mentala - clasa politica ne reprezinta, nu e mult deasupra mediei! Medie stabilita si de genii, si de „mailati".