In primele 9 luni, s-au raportat venituri din prime de 1,6 mld. euro
Aproape 20% reprezinta polite de viata
Asigurarile de malpraxis, 100% profituri pentru asiguratoriPiata asigurarilor va creste de cinci ori in urmatorii 8-10 ani, atingand
In primele 9 luni, s-au raportat venituri din prime de 1,6 mld. euro
Aproape 20% reprezinta polite de viata
Asigurarile de malpraxis, 100% profituri pentru asiguratoriPiata asigurarilor va creste de cinci ori in urmatorii 8-10 ani, atingand aproximativ 10 miliarde de euro, a apreciat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Potrivit acestuia, pe langa cresterea naturala a industriei de profil, sectorul constructiilor, finantarile in leasing pentru echipamente tehnologice si industria bunurilor tehnologice vor sustine dezvoltarea pietei asigurarilor in urmatorii ani.
"Un alt aport major la cresterea veniturilor din prime il va constitui segmentul politelor de viata. In prezent, populatia traieste in captivitatea imediatului, planurile se fac pe termen scurt si foarte scurt, dar odata cu schimbarea mentalitatilor si orientarea catre astfel de polite si ponderea lor, care prin definitie sunt orientate pe termen lung, va creste", a afirmat Vosganian, citat de Mediafax.
In ceea ce priveste sectorul asigurarilor de sanatate, Vosganian s-a aratat increzator ca acesta va deveni unul din elementele de sustinere a pietei asigurarilor, opus celor de malpraxis, care nu fac decat sa genereze profituri pentru asiguratori. "Acest tip de asigurare este o iluzie.
Desi cadrele medicale platesc primele de asigurare, iar firmele de profil incaseaza anual zeci de milioane de euro, posibilele cauze pentru care ar trebui sa se faca plati nu prea exista.
Practic, veniturile se transforma in proportie de aproape 100% in profituri pentru asiguratori", a explicat ministrul Economiei, referindu-se la asigurarile de malpraxis.Ministrul cere firmelor sa nu se mai eschiveze de la plata despagubirilorRecomandand firmelor de asigurari sa-si schimbe atitudinea fata de client, evitand situatiile de neplata a despagubirilor prin invocarea unor motive nejustificate, Vosganian a estimat ca ritmul de crestere a industriei de profil va fi mult mai ridicat in viitorii ani.
Vosganian a spus ca ritmul de crestere a industriei de profil va fi mai ridicat daca si firmele de asigurari isi vor schimba atitudinea fata de clienti, prin evitarea situatiilor de neplata a despagubirilor prin invocarea unor motive nejustificate.
Declaratiile ministrului Economiei se bazeaza pe cresterea de 24,7% a veniturilor din prime raportate de companiile de asigurari pe primele noua luni ale anului in curs fata de perioada similara a anului 2006. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), companiile de resort au raportat venituri din prime de 5,3 mld. lei (peste 1,6 miliarde de euro), dintre care 80,65% au fost generate de asigurarile generale, restul reprezentand politele de viata.Segmentul pentru accidente a crescut cu 122,3%Cea mai mare pondere din clasele de asigurari generate o detin asigurarile pentru mijloacele de transport terestru (altele decat feroviare), ce reprezinta 44,5% din totalul primelor brute subscrise, asigurarile de raspundere civila pentru autovehicule, ce reprezinta 27,8% din total si segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati naturale, cu o pondere de 11,29%. 0In ceea ce priveste dinamica cresterii valorii primelor subscrise, cea mai mare a fost inregistrata de asigurarile de garantii (94,5%), urmata de asigurarile de mijloace de transport terestru (43,16%) si asigurarile de pierderi financiare (40,75%).
Pe segmentul asigurarilor de viata, cresterea a fost de 26,39%, cea mai mare fiind la nivelul segmentului de asigurari pe accidente, inclusiv accidentele de munca si bolile profesionale (122,3%).
Asigurarile de viata, anuitati si asigurarile de viata suplimentara detin cea mai mare pondere in totalul asigurarilor de viata, cu 64% in primele noua luni din 2007, respectiv 61% in perioada similara din 2006. In ceea ce priveste indemnizatiile brute platite, acestea au crescut cu 31,35% (peste 543 milioane lei). Volumul indemnizatiilor platite pentru asigurarile de viata a crescut cu 29,31% in perioada mentionata, fata de primele noua luni din 2006.
Asigurarile de viata si anuitatile, care sunt legate de fonduri de investitii, au afisat cel mai mare ritm de crestere, de peste 441%, iar cea mai mare pondere in volumul indemnizatiilor brute platite a continuat sa fie detinut de segmentul asigurarilor de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, cu peste 94% in 2006 si de peste 86% in 2007.260 mil. euro, daunele platite din RCAAsigurarea de raspundere civila obligatorie (RCA) acopera in continuare circa 85% din parcul de masini inmatriculate in Romania, in contextul in care numarul de polite RCA semnate a urcat cu 2% in intervalul octombrie 2006 - octombrie 2007, a spus ieri pentru NewsIn vicepresedintele CSA, Constantin Buzoianu. Pana la 1 octombrie a.c. au fost semnate 3,328 milioane de polite de asigurare RCA, daunele brute platite din RCA in ultimele noua luni insumand 260 mil. euro, in crestere cu 51% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest an, asigurarile auto (CASCO si RCA) continua sa reprezinte segmentul cel mai important in cadrul asigurarilor generale, cu o pondere de 71% din totalul primelor de asigurari generale afisate in primele noua luni.
Conform angajamentelor asumate de Romania in fata Comisiei Europene in privinta esalonarii limitelor maxime de despagubire, in caz de vatamare corporala, in 2012 limita maxima va urca la 5 milioane euro, iar in caz de daune materiale, la un milion de euro. Jumatate din valoarea limitelor impuse trebuie sa fie atinse de Romania pana in 2010.
Deocamdata, zece societati de asigurari au depus la CSA documentatia privind noile tarife RCA pentru 2008, care a fost deja analizata de Comisie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.