Inceputul de weekend a fost rezervat de universitari Sesiunii Stiintifice Nationale "Mihai Pop". Catedra de Etnologie si Folclor celebreaza centenarul mentorului ultimelor patru generatii de etnologi romani, Mihai Pop, la Sala de Consiliu a Facultati
Inceputul de weekend a fost rezervat de universitari Sesiunii Stiintifice Nationale "Mihai Pop". Catedra de Etnologie si Folclor celebreaza centenarul mentorului ultimelor patru generatii de etnologi romani, Mihai Pop, la Sala de Consiliu a Facultatii de Litere.   Nascut la 18 noiembrie 1907 in Maramures, Mihai Pop a inovat studiul folcloric si antropologic intr-o perioada nefasta pentru viata stiintifica. Cercetator de renume mondial al culturilor sud-est europene, laureat al premiului Herder, in 1967) si membru de onoare al Academiei Romane, profesorul a reusit sa duca mai departe munca inaintasilor lui si sa dea un nou sens cercetarii, evitand interventiile politrucilor si sociologismul "epocii de aur".    SCOALA DE LA BUCURESTI. Operele sale de referinta pentru a doua jumatate de secol XX, "Obiceiuri traditionale romanesti (1978) si "Folclor romanesc" (1998), stau la baza scolii de etnologie de la Bucuresti, reprezentate de Catedra de Etnologie si Folclor a Universitatii. Sesiunea Stiintifica se desfasoara vineri si sambata, trecand in revista activitatea marelui profesor, dar si a situatiei actuale a cercetarii in Romania, prin lucrari prezentate de fostii sai studenti, actuali profesori, intre care si Nicolae Constantinescu, actualul sef al Catedrei, si de fosti colaboratori. Cu aceeasi ocazie au fost lansate si patru volume importante pentru studiul antropologic romanesc: "Cercetari etnologice romanesti contemporane", "Folclor romanesc", "Centenar Mihai Pop: Studii si evocari" si "Scoala Mihai Pop". Sesiunea comemorativa se inchide sambata, la 14.30, dupa o Masa Rotunda pe tema "Patrimoniu, traditie si patrimonializare", moderata de conf. dr. Narcisa Stiuca, la care participa membrii echipei de cercetare din cadrul proiectului "Calusul - emblema identitara" si invitati de la Muzeul Taranului Roman si Ministerul Culturii si Cultelor.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.