Chestorul Constantin Darna, prim-adjunctul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI- fosta UM 0962 sau "doi si un sfert"), a cerut "incetarea pe cale amiabila a relatiilor de lucru".
Darna a fost mana dreapta a chestorului V
Chestorul Constantin Darna, prim-adjunctul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI- fosta UM 0962 sau "doi si un sfert"), a cerut "incetarea pe cale amiabila a relatiilor de lucru".
Darna a fost mana dreapta a chestorului Virgil Ardelean, zis "Vulpea", fostul sef al DGIPI, fiind totodata si unul dintre ultimii oameni de incredere ai "Vulpii". Alaturi de Darna s-a pensionat si Dan Mitica, director de diviziune (unitatea de interceptari a fostei UM 0215-n.a.) in cadrul aceluiasi serviciu. Cei doi au evitat sa spuna in mod direct motivele care i-au determinat sa faca acest gest. Oficial, chestorul Darna a precizat pentru ZIUA: "Am incetat raporturile de serviciu din motive personale". Acesta nu a vrut sa comenteze ultimele scandaluri din sanul DGIPI legate atat de filajul organizat impotriva procurorului Marian Sintion sau de flagrantul in urma caruia fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, a fost filmat de oamenii din serviciul secret al MIRA. "Nu sunt alte motive decat personale" , ne-a raspuns chestorul Darna. Totodata, el ne-a mai spus ca nu stie cine va veni in locul sau. Pe de alta parte, Dan Mitica ne-a declarat: "Aveam probleme medicale si, oricum, voiam sa ma pensionez mai demult. Nu ma simt vizat de nici o ancheta si m-am despartit de acest serviciu in conditii amiabile". Cu toate acestea, surse din cadrul DGIPI ne-au confirmat existenta unor dispute in sanul conducerii de la varful acestei directii. De altfel, ultimele evenimente generate de aparitia in presa a filajului asupra lui Marian Sintion, fost sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) si fost consilier al ministrului de Interne, Cristian David, in urma caruia s-a demonstrat ca au fost implicati angajati ai DGIPI, precum si "afacerea Caltabosul" in care a fost implicat Decebal Traian Remes, au constituit motive de indepartare a vechilor colaboratori ai chestorului Ardelean. Prin trecerea in rezerva la cerere a lui Darna si Mitica, Cristian David a reusit sa mai scape de doi colaboratori ai Vulpii. Cei doi proaspeti pensionari vor beneficia de prevederile legale care stipuleaza ca daca trec in rezerva inainte de de varsta normala de pensionare vor beneficia de plata unor solde compensatorii. In cazul lui Darna, acestea depasesc un miliard de lei vechi.
Grupul celor patru
Scandalurile din cadrul DGIPI au fost atent monitorizate de ministerul condus de Cristian David. Reactia ministrului a fost indepartarea lui Marian Sintion, dar si a celor care "ii purtau sambetele", sustin sursele noastre. Nu cu mult timp in urma ZIUA relata despre plangerea penala depusa de fostul consilier al lui David, Marian Santion, reintors la DIICOT. Acesta preciza ca un grup de patru sefi din MIRA sunt acuzati de comiterea infractiunii de abuz in serviciu. Printre acestia se afla chestorii Virgil Ardelean si Constantin Darna. Ardelean era acuzat de Santion ca, in fosta sa calitate sef al DGIPI-MAI (UM 0962), in mod voit defectuos "a gestionat efectuarea verificarilor specifice sub aspectul riscurilor de catre Directia Generala Anticoruptie prin asocierea cu Asociatia pentru Implementarea Democratiei". Virgil Ardelean mai este acuzat ca, in aceeasi maniera, "a avizat prin imputernicitul sau, chestorul principal Constantin Darna protocolul DGA nr.406.508/02.10.2006 - document considerat de noul sef al DGA, Irinel Paun, ca incalca dispozitiile legale in materie". De asemenea, Darna este acuzat ca "a semnat referatul de aprobare nr.2013/2006 care stabilea colaborarea dintre DGA-MAI si Asociatia pentru Implementarea Democratiei, colaborarea concretizata prin protocolul DGA". Ceilalti doi ofiteri vizati de plangerea lui Santion sunt comisarul sef Valeriu Dinca, seful Diviziunii de Protectie din cadrul MIRA si directorul Directiei Generale Juridice al MIRA, chestorul Cristian Baci.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.