Partidul Conservator a lansat ieri, la Targu Mures, Statutul romanilor din Ardeal, la acest eveniment fiind invitat si presedintele UDMR, Marko Bela. Potrivit purtatorulul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, acest document "apara drepturile romanilor din
Partidul Conservator a lansat ieri, la Targu Mures, Statutul romanilor din Ardeal, la acest eveniment fiind invitat si presedintele UDMR, Marko Bela. Potrivit purtatorulul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, acest document "apara drepturile romanilor din zonele in care sunt minoritari" si nu este impotriva niciunei minoritati.
"Lansarea statului romanilor din Ardeal nu este o actiune violenta si de aceea vom adresa invitatia de a participa si presedintelui UDMR Marko Bela", a spus Ciuca, adaugand ca acest statut nu-i afecteaza pe maghiari.
In replica, vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca lansarea de catre PC a Statutului romanilor din Ardeal nu este altceva decat o metoda de a aduna voturi si a atras atentia altor partide sa nu participe la "aceasta morisca".
"S-a demonstrat ca, slava Domnului, deja nici in Ardeal, nici in alta parte nu pot castiga voturi cu o campanie nationalista si s-a demonstrat ca este in van", a spus Borbely. La randul sau, deputatul UDMR de Covasna Marton Arpad considera ca, desi Partidul Conservator este un "partid minuscul", "da dovada de acte de mare curaj, de sovinism". "Aceasta lansare a asa-zisului statut al romanilor din Ardeal este o idee nastrusnica, dar care este in consens cu acele discursuri nationaliste care acum sunt acoperite de toate partidele", a afirmat Marton.
El a precizat ca un astfel de statut s-ar justifica daca ar exista un stat federal in Romania, iar in acest stat majoritatea ar fi maghiarii. In opinia sa, intr-un stat in care nici macar statutul minoritatilor nationale nu reuseste sa treaca la vot, insa, romanii nu sunt in niciun fel de pericol, motiv pentru care un statut al lor nu se justifica.
“In ultima perioada exista un discurs foarte dur, nationalist, si o speranta foarte mare ca in sfarsit maghiarii sunt divizati si doar odata si odata scapam de ei", a adaugat deputatul Marton.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.