Seful statului a incurcat, la Realitatea TV, numarul romanilor decedati in Italia, dupa care a invocat ririitul fostului lider taranist Ion Ratiu, care numai graseiat nu era.Memoria i-a jucat feste serioase presedintelui Traian Basescu miercuri seara, la Realitatea TV, unde a fost invitat la o editie speciala a emisiunii „Realitatea Zilei". Criticind valul de xenofobie aparut in Italia dupa cazul Mailat, seful statului a acuzat faptul ca noua romani au fost ucisi de la inceputul lunii noiembrie in Peninsula. „Mi-ati dat doua exemple. Iata, numai in luna noiembrie, pe 3 noiembrie, la Roma, decedata din cauza arsurilor, Iuliana S., 49 de ani, cu foc pus, probabil. La Napoli, pe 10.11., decedat in urma ranilor suferite, Nazim B., 31 de ani. Tot pe 11 noiembrie, ranit in stare grava, Aurel S., 30 de ani. Atacati, acesti romani au fost atacati! Ioana Luminita D., 17 ani, si Ionela D., 20 de ani, ambele prostituate, au fost gasite moarte, ciopirtite, bagate in saci din plastic. Rozeta Romanita, 39 de ani, ucisa in bataie - nu de romani. Deci lucrurile sint mult mai grave decit par. Este declansat un sentiment xenofob si trebuie sa vedem ce a declansat acest lucru. Sa mai citesc? Nu are relevanta. Lista este inca lunga numai pe luna noiembrie, care nu e epuizata", a spus Basescu.

Joi insa, Administratia Prezidentiala a revenit cu precizari, anuntind ca de fapt in perioada „28 august si pina in prezent sapte cetateni romani au murit ca urmare a unor atacuri care au avut loc in Italia, in majoritatea cazurilor autorii fiind inca neidentificati", iar in ceea ce priveste ultimele doua saptamini, noua cetateni romani „au fost victime ale unor incidente soldate cu doi morti, patru raniti si trei persoane agresate".

Nu a fost singura scapare de memorie a lui Basescu. Presedintele s-a contrazis cu moderatorul Razvan Dumitrescu pe tema autorului afirmatiei „Coada pisicii trebuie taiata deodata", taranistul Ion Ratiu sau liberalul Radu Cimpeanu. Basescu a spus ca si-l aminteste pe Ratiu cum spunea asta ririit. Numai ca Ion Ratiu nu era deloc ririit, iar propozitia citata de presedinte contine un singur „r".

Episodul de miercuri de la Realitatea TV se inscrie intr-un sir de scapari de memorie si greseli ale lui Basescu. In urma cu trei saptamini, in discursul prin care respingea cererea de revocare din functie a procurorului-sef al DNA, Doru Tulus, Basescu i-a spus tot timpul „Tulus". Mai mult, zilele trecute, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, l-a acuzat pe Basescu ca minte atunci cind sustine ca i-a trimis acestuia spre reexaminare legea privind statutul senatorilor si deputatilor. Olteanu spune ca seful statului i-a transmis lui Adrian Nastase o asemenea cerere, pe vremea cind acesta era presedinte al Camerei, si oricum, si in acest caz, obiectiile presedintelui fata de lege erau altele decit cele pe care le invoca acum.