Magistratii Curtii de Apel Timisoara l-au condamnat joi la 12 ani de inchisoare pe Florin Lesch, judecat pentru tentativa de terorism.

Florin Lesch, un tinar lugojean in virsta de 28 de ani, a fost retinut de ofiterii DIICOT pe 26 iunie 2006, pentru ca ar fi intentionat sa arunce in aer centrul orasului Timisoara. SRI a sustinut ca-l monitoriza pe Florin Lesch, lugojanul suspectat de terorism, inca din decembrie 2004, deoarece era banuit de legaturi cu organizatii fundamentaliste islamiste. Potrivit SRI, Lesch a participat, din 2000, la "tabere de pregatire religioasa organizate in Romania" si ar fi intrat, astfel, in legatura cu membri ai organizatiei extremist-teroriste „Fratii musulmani". Dupa ce s-a convertit la islamism, Lesch si-ar fi luat numele arab Aynan Hassan Abger (fost soldat in cea de-a VII-a Brigada a Armatei Islamice Bosniace). Tot SRI a aratat ca Lesch a fost indoctrinat cu percepte fundamentaliste si ar fi acceptat sa se sacrifice intr-un atentat terorist.

"Pe parcursul monitorizarii, mai spune SRI, au fost obtinute date certe privind intentiile lui Lesch Ioan Florin de a comite atentate teroriste impotriva unor baze militare americane ce ar putea fi infiintate in Romania, cu ajutorul armelor si munitiei la care ar avea acces".

SRI a sesizat, la data de 17 august 2005, Sectia Teritoriala Timis a DIICOT. Lesch trecuse la islamism si ar fi vrut sa pedespeasca Romania pentru participarea ei militara alaturi de trupele NATO la razboaiele din Afganistan si Irak. De altfel, el ar avea si un site de internet unde isi propaga ideile despre Jihad.

Cu putin timp in urma, Lesch si-ar fi cumparat un autoturism Renault 18, second-hand. A facut plinul la masina, a pus doua butelii de aragaz in portbagaj si a plecat sa arunce in aer una dintre cele mai aglomerate zone ale Timisoarei - centrul orasului sau campusul studentesc. Sistemul de detonare, potrivit surselor judicire, era construit dupa un model luat de pe un site de internet, si era comandat prin telefonul mobil. Florin Lesch, ale carui planuri erau cunoscute, a fost oprit si retinut de mascati cind se indrepta cu "masina - capcana" spre Timisoara.