Trei sate in unul... imaginar
Unu-i (sat) maramuresean (Sarbi), unu-i bucovinean (Sucevita) si unu-i oltean (Dobrita)..., etnologul francez Jean Cuisenier le-a facut fotografii pe care le-a reunit intr-o expozitie dedicata unui singur sat - imaginar - pe care-l prezinta, de azi si pana pe 29 noiembrie la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti (Sala Irina Nicolau).
Francezul a cercetat satul romanesc incepand din '59, cu o intrerupere in perioada 1979-1989 si apoi reluata in '90. Imaginile din teren dezvaluie mediul rural romanesc vazut de un strain care afla, totodata ce inseamna pentru maramureseni tunsul oilor; cum se contsruieste o casa in Bucovina sau cum se face o pomana in Oltenia. Vernisajul, azi la ora 17.00. (L.D.)
Pedagogia de la Homer, la Platon
A treia intalnire din cadrul serialului "Poeti in spectacol" de la Dalles i-a fost dedicata, miercuri, lui Nicolae Sacalis-Calata si recentului sau volum, aparut la Editura Paideia, "Pedagogia culturii - de la Homer la Platon (Fundamentele culturii europene)". Lansarea a fost insotita de un recital, sustinut de actorii Vernica Anghelescu, Vasile Menzel si Sorin Stratilat, cu interventii muzicale ale Sabinei Dascalu. (L.I.)
Biografii celebre
Teatrul Metropolis propune in perioada urmatoare o serie de spectacole care reinvie momente importante din cultura europeana. Astazi, Razvan Vasilescu in "Profu'" (ora 19.00) propune publicului o demonstratie de virtuozitate actoriceasca, intr-un recital special despre generatia pierduta a societatii contemporane. Pe 18 noiembrie, la ora 20.00, Malina Andrei aduce pe scena povestea lui Edith Piaf. Alte doua productii construite pornind de la biografia unor personalitati sunt "Nijinski", dupa jurnalul lui Vaslav Nijinski, de Ema Nicola si Malina Andrei si "Triunghi epistolar" - corespondenta dintre Tzara, Meriano si Marcel Iancu, in regia Catalinei Buzoianu. (M.A.)
Intalnire in Baobab
Astazi, la ora 18.00, la Centrul Ceh din Bucuresti, va avea loc o intalnire cu cele mai frumoase carti cehesti pentru copii si cu editura lor, Baobab. O editura alternativa, ce publica doar 6-7 carti pe an, intr-un tiraj maxim de 1500 de exemplare. Doi artisti - si tineri parinti - se afla in spatele aparitiilor editoriale cu care va puteti intalni astazi la Centrul Ceh. (D.C.)
Calatoriile geografilor
Institutul Cultural Roman din Paris si Societatea de Geografie din Franta lanseaza, astazi, la ora 18.30, albumul "Calatorie in Romania , realizat de Alain Kerjean si aparut la Editura Glenat. La sediul din Paris al Societatii de Geografie va avea loc, cu acest prilej, o conferinta despre Romania. (D.C.)