Reactii - Sare pe rana TaubmanPresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a continuat ieri sa tensioneze relatia cu Ambasada SUA la Bucuresti. Dupa reactia de joi pe care a avut-o la declaratiile critice ale ambasadorului american Nicholas Taubman, privind modificarile operate de Parlamentul roman la Codul Penal (CP) si Codul de Procedura Penala (CPP) - cand a lansat un atac la persoana diplomatului, in loc sa aduca argumente, ieri mai-marele deputatilor a avut o declaratie cu iz nationalist.

Aflat la Sucevita, Bogdan Olteanu a spus ca Parlamentul va modifica CP si CPP asa cum vrea societatea romaneasca, nu cea americana. Premierul Tariceanu a declarat la randul sau ca legile elaborate de Parlamentul Romaniei cu privire la schimbarea CP si CPP sunt proaste, dar ca acest lucru nu-l indreptateste pe ambasadorul SUA sa faca declaratiile pe care le-a facut.Violeta Fotache
Iliescu: "Gestul lui Taubman de a critica public acte adoptate de Parlamentul roman, impardonabil"Fostul sef al statului Ion Iliescu a declarat, joi seara, la Antena 3, ca gestul ambasadorului SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, de iesi public cu aprecieri la adresa unor acte elaborate de Parlamentul roman este unul "impardonabil" pentru un diplomat.

"Ma intreb cum ar reactiona Congresul SUA daca, nu ambasadorul Romaniei, ci un ambasador dintr-o tara europeana si-ar permite aprecieri asupra calitatii actelor elaborate si deciziilor adoptate de Parlamentul american", a spus Iliescu.

Presedintele de onoare al PSD a aratat ca, in opinia sa, Nicholas Taubman nu are experienta de diplomat de meserie.

"Poate sa fie si de buna credinta. Omul poate sa aiba orice fel de parere, dar sunt si cai de a putea transmite in mod amical autoritatilor romanesti, chiar la Parlament, punctul sau de vedere. Dar sa iasa public cu astfel de aprecieri, mi se pare impardonabil pentru un diplomat", a mai spus fostul sef de stat.

Potrivit lui Iliescu, nici ambasadorii sovietici la Bucuresti nu isi permiteau sa aiba declaratii critice, la nivel public, fata de realitatile de atunci din Romania.

"Ne-am aflat intr-o perioada de subordonare fata de Moscova. Eu nu-mi amintesc, vreodata, vreun ambasador sovietic sa-si fi permis public sa iasa cu declaratii critice la adresa realitatilor din tara", a mai spus Iliescu.

Olteanu despre Taubman: "Ce-ar fi zis romanii daca Basescu il numea ambasador pe raposatul Anghelescu? "Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, s-a intrebat retoric, joi seara, referindu-se la ambasadorul SUA, "ce-ar fi spus romanii daca in 2000 presedintele Ion Iliescu numea ambasador un finantator al campaniei sale electorale sau daca Traian Basescu il numea pe raposatul Anghelescu".

Olteanu a facut aceasta declaratie intr-o interventie prin videofon la Realitatea Tv.

Referindu-se la criticile pe care i le-au adus colegii sai de partid, cum ar fi Crin Antonescu si Ioan Ghise, in legatura cu declaratiile sale la adresa ambasadorului Nicholas Taubman, Olteanu a spus ca el nu face parte din conducerea PNL si ca a facut respectivele afirmatii in nume personal.

Bogdan Olteanu a evitat insa sa precizeze clar daca s-a consultat cu conducerea partidului atunci cand a facut declaratiile la adresa ambasadorului american.

Intrebat daca nu regreta nimic, daca retracteaza ceva din aceste afirmatii si daca nu cumva a facut "o gafa", Olteanu a raspuns: "E foarte posibil sa fi facut, din interpretarea dumneavoastra. Ceea ce gandesc eu, ramane pentru mine".

In legatura cu modificarile la Codul penal si Codul de procedura penala, Bogdan Olteanu a spus ca Parlamentul va sti sa indrepte aceasta situatie, subliniind insa ca romanii legifereaza in Romania.Mediafax