Rezultatele slabe sint cauzate de costurile ridicate ale rafinarii, de aprecierea leului si de cheltuielile mari cu investitiile.

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit si o cifra de afaceri in scadere cauzate de aprecierea leului fata de dolar si de pretul ridicat al titeiului. Cistigul net al companiei s-a cifrat la 460 de milioane de euro, in scadere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cifra de afaceri a fost de asemenea cu 10% mai mica. Desi poate parea un paradox faptul ca un pret ridicat al titeiului poate afecta negativ profitul unei companii petroliere, reprezentanti ai Petrom sustin ca de vina sint costurile cu rafinarea, care au crescut semnificativ. Explicatia pentru cifra de afaceri in scadere este data de cantitatea mai mica de titei rafinata si de suspendarea activitatii din vara de la rafinaria Arpechim, partial contrabalansate de veniturile mai mari realizate din vinzarea de gaze.

„In primele noua luni ale acestui an ne-am confruntat cu un mediu marcat de aprecierea puternica a monedei nationale fata de dolar si euro si de variatii semnificative ale pretului titeiului, care a crescut cu circa 20% in perioada mentionata", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv Petrom. Potrivit acesteia, o alta explicatie a rezultatelor in scadere trebuie gasita si in investitiile pe care compania le-a realizat si care au fost mai mari cu 50% fata de anul trecut, iar rezultatele acestora se vor vedea abia in doi-trei ani.

In ciuda rezultatelor in scadere, directorul de comunicare al companiei, Dan Pazara, a declarat pentru Cotidianul ca trimestrul trei al acestui an a fost unul mai bun decit anul trecut si oricum rezultatele la noua luni sint peste aprecierile analistilor din piata. Potrivit managerului Petrom, rezultatele anuntate se inscriu in prognozele companiei pentru acest an si, mai mult, se asteapta ca ultima parte a anului sa fie mai buna pentru companie.

„Perioada care urmeaza va fi una plina de provocari, avind in vedere ca estimam mentinerea la un nivel ridicat a pretului titeiului. Aceste conditii sint favorabile activitatilor noastre de explorare si productie, insa vor pune presiune asupra marjei din rafinare. Vom continua programele sustinute de investitii, astfel incit sa atingem obiectivele noastre strategice si sa garantam succesul pe termen lung al companiei chiar si in conditiile unui mediu mai putin favorabil", a mai declarat Mariana Gheorghe.

Petrom a fost preluata la sfirsitul anului 2004 de catre grupul austriac OMV, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro. Statul roman mai detine 30,8% din actiuni, restul fiind controlate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (2%) si de actionarii minoritari. La sfirsitul lunii septembrie, compania detinea 437 de benzinarii, din care 416 functionau in sistemul Full Agency. La nivel de grup, Petrom opereaza o retea formata din 780 de benzinarii, din care 244 sint in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

OMV o duce mai bine Grupul austriac de petrol si gaze naturale OMV a inregistrat, in primele noua luni, un profit operational de 1,69 miliarde de euro, in crestere cu 2% fata de perioada similara a anului precedent, insa contributia Petrom la cistigurile companiei a scazut cu 19%. Diminuarea ponderii companiei romanesti la realizarea profitului OMV este cauzata de deprecierea dolarului si de scaderea volumului de productie, se arata in raportul financiar publicat de grupul austriac. Toate celelalte companii afiliate OMV au realizat un profit de doua ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut.