"Prieten se numeste omul care te ajuta fara ca verbul sa fie urmat de un complement circumstantial de timp, de loc sau de mod", spunea parintele Nicolae Steinhardt in "Jurnalul fericirii". Atunci cand de ajutorul celor din jur depinde chiar viata unu
"Prieten se numeste omul care te ajuta fara ca verbul sa fie urmat de un complement circumstantial de timp, de loc sau de mod", spunea parintele Nicolae Steinhardt in "Jurnalul fericirii". Atunci cand de ajutorul celor din jur depinde chiar viata unui om, prietenii adevarati sunt cei care pot face diferenta.


O  mana de studenti de la filiala din Ramnicu-Valcea a Universitatii Pitesti a initiat, in urma cu cateva saptamani, o campanie de strangere de fonduri. S-au mobilizat pentru ca vor sa-l smulga din ghearele unei boli necrutatoare pe colegul lor, Alexandru Tache. Si pentru ca strop cu strop se-aduna marea, tinerii au reusit sa stranga mare parte din banii cu care Alex trebuie sa-si cumpere restul de viata normala.


UN VIS URAT. Are doar 20 de ani. La varsta lui, baietii fac declaratii de dragoste, viseaza la masini puternice, isi planuiesc o cariera. Alex nu poate visa mai departe de ziua de maine. Acum doua luni baiatul a aflat ca are cancer. "Avea dureri groaznice la genunchiul stang si i se umflase. A mers la spital si, in urma analizelor, a fost diagnosticat cu osteosarcom parosteal de grad I, cu arii restranse de osteosarcom de grad intermediar II. In traducere, cancer osos", spune Aniela Cirease, una dintre studentele care se ocupa de campania de ajutorare a lui Alex. Colegii spun despre el ca e un baiat plin de umor si ca e iubit de o multime de persoane. "Era plin de viata, avea multe vise si sperante, pana in momentul in care a aflat ca sufera de boala care avea sa-i schimbe viitorul. Atunci a realizat ca toate planurile lui vor lua o alta cale. Tot ce isi doreste acum este sa fie ca inainte, sa fie totul un vis urat din care se va trezi si sa isi reia viata de unde a lasat-o", il descrie Aniela.


DOUÃ… SOLUTII. Alexandru a fost operat in Bucuresti, iar tumoarea de la genunchi i-a fost extirpata. Medicii i-au recomandat inceperea imediata a unei cure de polichimioterapie si a fost internat la Institutul Oncologic. "Doctorii au spus ca Alex are doua solutii - fie amputarea piciorului, pentru a evita extinderea celulelor canceroase, fie o operatie de reconstituire a osului, care nu se poate face la noi in tara", explica Aniela Cirease. Interventia chirurgicala poate fi realizata la Instituti Ortopedici Rizzoli din Bologna, Italia, dar costul ei depaseste cu mult posibilitatile financiare ale familiei Tache. Parintii au aflat de la doctorii italieni ca vor trebui sa achite 30.000 de euro pentru salvarea copilului lor.


CAMPANIE. Nu-s faimosi, n-au parinti printre politicieni si nici relatii sus-puse. Dar au reusit sa demonstreze ca, atunci cand vrei ceva cu adevarat, poti. Ca atunci cand lupti pentru o viata, nici un sacrificiu nu-i prea mare. E vorba despre colegii lui Alex care au inlocuit iesirile in oras cu batutul pe la portile firmelor, mail-urile amuzante cu mesaje in lant catre cunoscuti, ziare si televiziuni si si-au dedicat tot timpul lor liber pentru a face cunoscut cazul prietenului lor. "Am aflat de boala lui Alex de la cadrele didactice ale universitatii care stiau problema cu care se confrunta. Am fost convinsi ca, daca ne unim fortele, putem sa il salvam pe Alex. In fata unei astfel de tragedii nu poti sa ramai nemiscat, incerci orice pentru a da o mana de ajutor, pentru a salva o viata, pentru a readuce zambetul pe chipul unui om. Asa am demarat campania. Am mers la toate liceele si facultatile, firmele si companiile din Ramnicu-Valcea, am apelat la ziarele din oras si la cele nationale...", povesteste Aniela Cirease. Prietenii lui Alex au reusit sa stranga aproape toata suma de care e nevoie pentru operatie. Mai au nevoie de 10.000 de euro, ca sa poata acoperi costurile transportului, spitalizarii si tratamentului post-operatoriu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.