PUNCTUL PE EI
Astazi se va juca meciul Bulgaria - Romania. Rasfoind presa de intampinare a evenimentului observi ca reporterii de teren, specializati in astfel de sosuri, par usor derutati. Explicabil, de altfel. Evenimentele ultimei perioade
PUNCTUL PE EI
Astazi se va juca meciul Bulgaria - Romania. Rasfoind presa de intampinare a evenimentului observi ca reporterii de teren, specializati in astfel de sosuri, par usor derutati. Explicabil, de altfel. Evenimentele ultimei perioade i-au scos din cadenta.


De la Euro 2000 incoace am tot repetat rol principal in partitura esecului. De la Euro 2000 incoace, inaintea ultimelor meciuri din campaniile de calificare la un turneu final ­ mondial sau european ­, ne obisnuiseram sa calculam asiduu rezistenta firului de par. Dar aritmetica conditionalului optativ nu ne-a fost de nici un ajutor. Am ramas de fiecare data in durerea noastra de televizoristi neutri.


Acum, dupa opt ani, Victor Piturca, tot Victor Piturca, cel care ne calificase si in 2000 la turneul final din Belgia si Olanda, are sacii in caruta. Indiferent care va fi rezultatul meciului din aceasta seara (cu Bulgaria), indiferent care va fi rezultatul meciului de miercuri (cu Albania), Romania va participa la turneul final al Campionatului European din Austria si Elvetia. Iar noi, asa dupa cum spuneam, suntem usor derutati de iesirea din cadenta. Nu mai stim sa interpretam succesele, nu ni se mai declanseaza resorturile ruginite ale bucuriei. Traim parca regretul ca ni s-a furat jucaria echilibristicii pe lama de cutit.


Stau si ma gandesc ce ar fi insemnat sa vina calificarea dupa un gol, un singur gol, marcat cu sansa in ultima faza a prelungirilor din ultimul meci al grupei, cel cu Albania. Stau si ma gandesc cum am fi reactionat la un astfel de trasnet bine tintit in falca durabilelor noastre tristeti. Din pacate insa, foarte rar ne este dat sa ne nimerim la intersectia dintre imaginatie si realitatea de fapt. Si atunci, daca tot nu putem fabrica socuri la comanda, nu ne ramane decat sansa reeducari. Trebuie sa reinventam in noi capacitatea de a ne bucura. Exercitiu anevoios, dar nu imposibil. Grecii au obiceiul de a face tandari vesela pentru a se elibera, zic ei, de energiile negative. De ce n-am da si noi de pamant cu veselarii toxici ai fotbalului? Cred ca o astfel de gimnastica ne-ar elibera de angoase, ar curata supapele respiratiei normale a realitatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.