Mai multe asociatii ale romilor au depus ieri la Ambasada Italiei si la Guvern memorii in care isi exprima nemultumirea fata de efectele crizei din Italia.

Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Culturala "Ghi Romano", Parti
Mai multe asociatii ale romilor au depus ieri la Ambasada Italiei si la Guvern memorii in care isi exprima nemultumirea fata de efectele crizei din Italia.

Alianta Civica a Romilor din Romania, Asociatia Culturala "Ghi Romano", Partida Romilor "Pro Europa" si alte ong-uri ale romilor au pichetat ieri memorii Ambasada Italiei si Guvernul.

Citeva zeci de romi, carora li s-au alaturat si studenti romani, au batut ieri dimineata, in jurul orelor 9, la portile Ambasadei Italiei din Capitala, pentru a depune un memoriu. In memoriul pentru ambasada ong-urile si-au exprimat indignarea fata de discursurile publice ale politicienilor italieni si romani si au anuntat infiintarea unui grup de lucru pentru migratie legala in Italia. "Prin acest grup de lucru, din care fac parte mai multe ong-uri ale romilor, vom oferi asistenta si consultanta gratuita atit romilor, cit si romanilor, care vor sa emigreze in Italia si care vor sa-si gaseasca un loc de munca acolo", ne-a mai spus Delia Grigore. "Vom avea specialisti care se vor ocupa si de acte", a adaugat ea. Memoriul a fost luat de un carabinier, care nu le-a dat numar de inregistrare, "pe motiv ca nu se da asa ceva", dupa cum a spus Delia Grigore, presedinte la Centrul Rromilor "Amare Rromentza".

In jurul orelor 11, romii au intrat si in Palatul Victoria, unde au fost primiti de un consilier de la audiente, care le-a preluat memoriul, pe care l-a inregistrat, pentru a-l da mai departe premierului Tariceanu. In acest timp, romii au continuat sa-si afiseze pancartele. Pe una dintre ele era desenata o cizma colorata in culorile steagului Italiei care calca o roata de caruta, ca simbol al situatiei din Italia. Pe alte pancarte era scris articolul 25 din Constitutia Romaniei, "Dreptul la libera circulatie, in tara si in strainatate, este garantat" si "STOP violentelor in comunitatile de romi".

In memoriul pentru primul ministru romii mai solicitau si stabilirea unor intilniri regulate intre Guvernul Romaniei si societatea civila a romilor, derularea unei campanii de combatere a anti-tiganismului in Romania si tranformarea strategiei nationale de imbunatatire a situatiei romilor din Romania din hotarire de guvern, in proiect de lege.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.