UNFPA confirma criza fortei de munca
Avem nevoie de muncitori din alte tari
Numarul de absolventi de liceu va scadea cu 15%Situatia dezastruoasa de pe piata muncii din Romania capata noi proportii. Asa cum se arata intr-un comunicat de pres
UNFPA confirma criza fortei de munca
Avem nevoie de muncitori din alte tari
Numarul de absolventi de liceu va scadea cu 15%Situatia dezastruoasa de pe piata muncii din Romania capata noi proportii. Asa cum se arata intr-un comunicat de presa trimis de UNFPA (Fondul ONU pentru Populatie), scaderea numarului de nou-nascuti va afecta atat piata muncii, cat si sistemul de invatamant universitar. "Ţara noastra se confrunta deja cu o criza a fortei de munca, se arata in comunicatul institutiei. Numai in domeniul constructiilor este nevoie de 150.000 de muncitori pentru a acoperi cererea de forta de munca, conform Institutului National de Statistica, pe fondul migratiei externe ridicate. Alte sectoare industriale afectate de lipsa fortei de munca calificate sunt constructiile de masini, industria textila, alimentara, a lemnului si cea a mobilei".
Conform UNFPA, din 2008 vor absolvi liceul primele generatii nascute
dupa 1989, mai putin numeroase decat cele din alti ani. Consecinta: numarul absolventilor de liceu va scadea vertiginos. Numai in 2008 vor fi cu aproape 30.000 mai putini absolventi decat in 2007, iar pana in 2010 vom pierde nu mai putin de 120.000 de tineri care puteau sa ocupe locurile de munca sau bancile universitatilor.Universitatile trebuie sa isi rafineze ofertaSolutiile propuse de UNFPA sunt diverse. In primul rand, universitatile trebuie sa isi pregateasca din timp o strategie prin care sa isi rafineze oferta educationala si sa se concentreze pe programe de formare continua a adultilor. "Educatia de-a lungul vietii va fi o piata in sine pe masura ce piata muncii va deveni din ce in ce mai specializata". In al doilea rand, tara noastra are nevoie de masuri care sa prevada reglementarea imigrarii prin atragerea de muncitori din tari cu profil cultural apropiat; calificarea si recalificarea fortei de munca disponibile (in special a femeilor din mediul rural, deoarece 25% din populatia feminina este neocupata) si incurajarea pensionarilor sa lucreze in regim partial. Dupa cum se arata in comunicatul UNFPA, aceste masuri se vor regasi in strategia nationala de populatie si dezvoltare pe care Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare o va elabora la solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Şanse.Criza absolventilor va afecta economiaOdata cu scaderea numarului de absolventi de liceu si de facultate, criza se va adanci si va afecta relansarea economica a Romaniei. Ministerul Educatiei a prevazut pentru anul universitar 2008/2009 scaderea numarului de locuri alocate universitatilor cu 8%, de la 62.000 la 57.000, in conditiile in care se estimeaza ca numarul de absolventi de liceu va scadea cu 15%, arata UNFPA. "Efectele care se vad acum la nivel preuniversitar, cum ar fi inchiderea multor scoli, in special din zonele rurale, disponibilizarea cadrelor didactice, se vor translata incepand de anul viitor in invatamantul universitar. Odata cu scaderea numarului de studenti, unele universitati va trebui sa inchida sectii sau sa isi reformeze sistemul". Criza de pe piata muncii a fost partial confirmata si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Acesta declara in urma cu doua zile ca "avem un deficit pe piata muncii de aproape jumatate de milion de muncitori.
Este nevoie de mai multi ingineri, meseriasi, mecanici, fierari-betonisti". Pe de alta parte, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, isi pune sperantele pe reintoarcerea muncitorilor din strainatate. Cu toate acestea, realitatea este ca itele problemei se incurca din ce in ce mai rau. Cresterea costului cu forta de munca din Romania este de peste 7 ori mai rapida decat media Uniunii Europene (UE), arata Biroul de statistica al UE, Eurostat, citat de Mediafax. Ritmul de crestere a costului cu forta de munca a incetinit usor in al doilea trimestru in Romania, insa continua sa ocupe locul al doilea in clasamentul statelor din UE. In intervalul aprilie-iunie, costurile cu forta de munca au crescut cu 23,4% comparativ cu perioada similara din 2006, ritm usor mai lent decat cel din primul trimestru al acestui an, se arata in acelasi comunicat.
La nivelul UE, tara noastra a ocupat locul doi in functie de acest indicator, dupa Letonia, tara in care costul cu forta de munca a urcat cu 31,7% in trimestrul doi. In cele 27 de state membre, avansul mediu al costurilor cu forta de munca a fost de 3,2%. Costul total al fortei de munca include doua componente, salarii si alte beneficii platite angajatilor, precum si cheltuieli care nu au legatura directa cu salariile, cum ar fi contributiile sociale. Potrivit datelor Eurostat, rata somajului se situa, in Romania, la finele trimestrului trei, la 7,2%, nivel care plaseaza tara pe locul 10 in topul celor 24 de state membre ale UE pentru care exista date disponibile. Totodata, Romania ocupa pozitia trei in functie de somajul in randul tinerilor, cu o rata de 19,7%, la sfarsitul lunii septembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.