Criticile ambasadorului SUA cu privire la modul cum parlamentarii romani au adoptat modificarile la Codul Penal i-au adus lui Taubman un val de reactii dure din partea unor politicieni romani, fiind acuzat ca a incalcat uzantele diplomatice. Cel mai
Criticile ambasadorului SUA cu privire la modul cum parlamentarii romani au adoptat modificarile la Codul Penal i-au adus lui Taubman un val de reactii dure din partea unor politicieni romani, fiind acuzat ca a incalcat uzantele diplomatice. Cel mai vehement a fost Bogdan Olteanu care a afirmat ca modul in care Taubman a devenit ambasador nu-l indreptateste sa dea lectii de anticoruptie. Dupa tentativa de retragerea din Irak, acest nou episod care ii are in prim-plan tot pe liberali, este de natura sa arunce in aer relatiile romano-americane.
"Este de notorietate publica faptul ca domnul Taubman a finantat campania electorala a lui George Bush primind in schimb postul de ambasador. Daca in America acest lucru este permis, in mentalitatea si moralitatea europeana este de neacceptat", ne-a declarat Bogdan Olteanu, in replica la ingrijorarea diplomatului fata de recentele modificari aduse Codului Penal si celui de Procedura Penala. Olteanu a fost nemultumit de aceste consideratii care, daca ar fi fost facute de un diplomat european in SUA, ar fi condus la o condamnare publica din partea Congresului. Mai ales ca, in cazul lui Taubman, este vorba de un diplomat care si-a obtinut functia intr-un mod care in Romania ar fi fost catalogat drept coruptie, a sustinut Olteanu.
Olteanu, PRM si PC
Declaratia presedintelui Camerei Deputatilor a fost sustinuta de vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas. "Ca sa-ti respecti rangul diplomatic trebuie sa te comporti conform uzantelor diplomatice", a apreciat Bolcas adaugand ca afirmatiile lui Taubman sunt ingrijoratoare pentru romani. Mai dur a fost Sergiu Andon (PC), presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, care a constatat ca ambasadorul a recidivat cu acest gen de declaratii, care ar demonstra ca Taubman este informat unilateral si nu ia in considerare si parerile autoritatilor implicate. "In schimb, dezinformeaza, anuntand ca a discutat cu toti factorii responsabili, in realitate a ascultat o singura voce sau cateva voci unilaterale. Am vazut ca a declarat ca nu este nici avocat, nici judecator, ii spun cu calm si franchete ca nu este nici ambasador", a declarat Andon pentru Mediafax. In schimb, Crin Antonescu a precizat ca declaratiile lui Olteanu nu reprezinta pozitia oficiala a PNL, fiind "un exces", o reactie "mai nervoasa".
PD si PIN, alaturi de Taubman
Taubman a avut si sustinatori. Unul dintre acestia este liderul PIN, Cozmin Gusa, care a anuntat ca va cere oficial Biroului Permanent al Camerei sa se delimiteze de afirmatiile lui Bogdan Olteanu."Interventia ambasadorului Taubman, pe care nu am motive sa-l simpatizez de la inceputul mandatului sau, este una corecta si care poate sa sprijine procesul complicat al luptei anticoruptie in Romania. "Imi exprim mirarea ca presedintele Camerei Deputatilor a emis o asemenea opinie legat de declaratia domnului Taubman, care, pe langa faptul ca este incorecta, poate sa evoce chiar implicarea Parlamentului ca institutie intr-o lupta subiectiva a liderilor PNL de a-si proteja coruptii fata de presiunile DNA", a spus Gusa. La randul sau, Vasile Blaga, secretarul general al PD, a apreciat ca reactia lui Olteanu este tipica pentru oficialii actualei puteri care, atunci cand nu-si respecta angajamentele externe, riposteaza in numele demnitatii nationale. Liderul PLD, Theodor Stolojan, i-a cerut lui Olteanu sa demisioneze din cauza atacului fara precedent la adresa SUA "de la Ceausescu incoace". (A. ILIE)
Criticile lui Taubman
Ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat joi, ca propunerile de amendamente pentru Codul penal si Codul de procedura penala "sunt destul de ingrijoratoare, pentru romani si pentru prieteni ai Romaniei", transmite Mediafax. Taubman
a apreciat ca fiind la fel de ingrijorator faptul ca recentele amendamente "au fost adoptate aprope fara dezbateri", aproape fara consultari cu autoritatile judiciare si cele responsabile de aplicarea legii, aproape fara transparenta sau responsabilitate pentru opinia publica.
Eliminarea independentei procurorilor
"Unii au descris acest lucru ca fiind un efort de eliminare a independetei procurorilor, obtinuta din greu, aceasta fiind o componenta esentiala a reformelor judiciare din Romania", a spus Taubman, adaugand ca nici opinia publica nici ONG-urile nu au avut ocazia sa evalueze impactul amendamentelor si sa promoveze o dezbatere publica "completa si responsabila" in acest sens. Taubman a apreciat ca, data fiind importanta reformei juridiciare si a combaterii coruptiei in Romania, "nu ar fi trebuit mers pe astfel de cai scurte in detrimentrul parcurgerii unui proces democratic, normal si responsabil". Nicholas Taubman a declarat ca este "destul de ingrijorat" cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea infractiunilor grave precum mita si coruptia. "Stim ca aceste probleme exista in Romania, exista in orice societate, inclusiv in cea din care provin eu. Nu este imaginatia noastra; am vazut cu ochii nostri inclusiv in ultimele saptamani", a spus Taubman.
Lege proasta
"Instrumentele si tehnicile de ancheta pe care acesti parlamentari doresc sa le elimine in Romania sunt exact cele care sunt folosite la scara larga atat in Europa, cat si in Statele Unite in scopul de protejare a bunului public si de tragere la raspundere a oficialilor de la toate nivelurile", a mai spus Taubman. El a adaugat ca numerosi experti romani si internationali si-au exprimat ingrijorarea ca, daca vor fi promulgate aceste modificari, ar reprezenta un adevarat pas inapoi in eforturile Romaniei de a combate numeroase tipuri grave de infractiuni si coruptie. "Nu sunt avocat si nici judecator, dar bunul simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", a apreciat Taubman. "Este oare logic sa legiferezi o limita de 6 luni pentru anchetele penale? Foarte putini capi ai mafiei ar fi fost vreodata condamnati sau arestati pe o astfel de baza juridica", a mai afirmat Taubman. "Este oare logic ca suspectii retinuti - inclusiv criminali sau violatori - sa fie eliberati din arest dupa 24 de ore daca avocatul apararii nu se prezinta in fata instantei?", s-a mai intrebat Taubman.
Surprins de cazul Remes-Caltabosul
Nicholas Taubman s-a declarat surprins ca, "atunci cand un post de televiziune a difuzat recent un reportaj referitor la un presupus act de coruptie al unui oficial, reactia unora a fost de a ataca institutia de presa si jurnalistii care au realizat reportajul", referindu-se la cazul Remes. Taubman a apreciat ca ar fi fost preferabil ca aceia care au avut aceasta reactie de atac sa se fi axat pe acuzatiile grave semnalate de mass-media. "Stim ca exista intotdeauna tentatia de a omori mesajul (...). Dar rolul jurnalismului de investigatie este mult prea important pentru a fi pus in pericol in acest mod", a spus Taubman, care a apreciat ca Legislativul "ar trebui sa-si consolideze propriul sentiment al responsabilitatii, in loc sa incerce sa restrictioneze eforturile unei prese libere de a-si exercita rolul legitim in Romania, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente". Taubman a spus ca, in opinia sa, una dintre cele mai mari realizari ale Romaniei in perioada post-comunista a fost "formarea unei prese robuste si independente". (George DAMIAN)
Indoieli cu privire la combaterea coruptiei
Pe 14 mai, ambasadorul Taubman s-a intalnit cu procurorul sef al DNA, Daniel Morar, cu care a discutat despre cooperarea romano-americana in cadrul eforturilor de promovare a reformei Justitiei si de combatere a coruptiei. Nicholas Taubman a afirmat ca Romania a inregistrat progrese semnificative in ultimii ani in domeniul combaterii coruptiei, dar, cu toate acestea, este vital pentru credibilitatea continua a Romaniei fata de principalii parteneri ca acest progres sa se mentina. "Ultimele evenimente au ridicat unele semne de intrebare, atat in Washington, cat si in numeroase capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei", a spus Nicholas Taubman. (G.D.)
Instabilitatea alunga investitorii
Pe 29 martie Taubman declara ca Statele Unite ale Americii spera ca tulburarile politice din Romania sa se calmeze cat mai curand si ca Executivul de la Bucuresti va putea reveni la activitatile care tin de guvernare, in interesul tuturor romanilor. El a declarat ca, desi tot mai multe companii americane sunt dispuse sa contribuie la cresterea economica a Romaniei, numai tara noastra este cea care poate crea un climat optim pentru investitii. "Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca tulburarile recente politice din Bucuresti ridica intrebarea, in afara granitelor, daca, la ora actuala, Romania este locul potrivit in care sa se continue investitiile", aprecia Taubman. (G.D.)
Nicholas Taubman, ambasadorul SUA "Imi sustin opiniile"
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman si-a mentinut declaratia si a afirmat referitor la reactiile la discursul sau afirmand ca: "Am vorbit in calitate de prieten al Romaniei, tara care este unul dintre cei mai apropiati aliati ai SUA. Atunci cand voi observa probleme care ar putea afecta aceasta relatie stransa, voi continua sa imi exprim punctul de vedere. Consider ca opiniile mele au fost clare si le sustin", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti. (G.D.)
Ambasada Marii Britanii "Impartasim ingrijorarea Guvernului SUA"
"Impartasim ingrijorarea Guvernului SUA ca, in cazul in care sunt aprobate in forma actuala, amendamentele propuse la Codul Penal si Codul de procedura penala ar putea diminua capacitatea autoritatilor romane de a investiga si urmari in justitie persoanele suspectate intr-o gama larga de infractiuni grave, dar si eficienta cooperarii dintre Marea Britanie si Romania impotriva fenomenului infractional care ne afecteaza pe noi toti", se arata intr-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti care se refera la declaratiile ambsadorului american Nicholas Taubman. (G.D.)
Mircea Geoana, presedinte PSD "PNL distruge politica externa"
"Este regretabil ca doi tineri politicieni liberali - Bogdan Olteanu si Adrian Cioroianu - distrug politica externa a Romaniei, construita cu multa truda in ani si ani de munca si eforturi. PNL
s-a transformat intr-un club de scolari teribilisti, care fac zdrente relatiile externe ale Romaniei, si cu UE si cu SUA", a apreciat liderul PSD Mircea Geoana. (Mediafax)
Fara pasi inapoi
Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, considera pe
21 martie ca situatia tensionata de pe scena politica de la Bucuresti reprezinta o problema interna a Romaniei, insa Statele Unite sunt interesate ca autoritatile romane sa nu faca pasi inapoi in privinta reformelor esentiale pentru o societate democratica. "Este o problema interna. L-am intrebat odata pe presedintele Basescu: Ce se intampla? Iar el mi-a raspuns: Este o problema interna. Asa ca, de atunci, nu l-am mai intrebat", a declarat ambasadorul american, pentru Rompres. Diplomatul american a mai declarat: "SUA sunt interesate ca Romania sa nu faca pasi inapoi in ceea ce priveste combaterea coruptiei, reforma justitiei, transparenta administrativa, si sa se intoarca la lucruri pe care nu le poti avea intr-o democratie. Credem ca sistemul juridic a facut progrese importante in ultimii zece ani, dar mai sunt lucruri de facut".n (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.