Intamplare sau nu, in plina campanie electorala, exact la 20 de ani de la revolta anticomunista de la Brasov, cei care au manifestat la vremea respectiva impotriva opresiunilor comuniste au devenit dintr-o data interesanti pentru clasa politica. Tar
Intamplare sau nu, in plina campanie electorala, exact la 20 de ani de la revolta anticomunista de la Brasov, cei care au manifestat la vremea respectiva impotriva opresiunilor comuniste au devenit dintr-o data interesanti pentru clasa politica. Tariceanu le-a promis, printre altele, revolutionarilor ca vor beneficia de Legea recunostintei, iar Traian Basescu le-a facut o vizita chiar la Brasov pentru a le arata respectul autoritatilor de la Bucuresti. Cu toate acestea, deciziile anuntate, la seminarul organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR), de catre reprezentantii Guvernului par sa reprezinte un pas inainte in reabilitarea celor oprimati de sistemul comunist.

Reprezentantii Asociatiei de revolutionari „15 noiembrie - Brasov“ au fost asigurati, ieri, de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-o intalnire la Palatul Victoria, ca vor fi inclusi pe lista persoanelor care beneficiaza de facilitatile prevazute in Legea recunostintei fata de eroii-martiri.

Facilitatile oferite de Guvern
Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptato rii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 prevede ca revolutionarii beneficiaza de prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, „daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii“. De asemenea, prin lege se pot atribui revolutionarilor „in limita posibilitatilor“ 10.000 metri patrati de teren in extravilan si 500 metri patrati din intravilan. Actul normativ mai stabileste ca asociatiile, ligile, organizatiile, fundatiile, federatiile si uniunile de revolutionari „pot beneficia de sponsorizare, in conditiile legii“, iar „sediile actuale ale asociatiilor si fundatiilor constituite pana la 31 decembrie 1992, precum si cele ale federatiilor si uniunilor nationale de revolutionari formate pana la sfarsitul anului 2003 vor avea acelasi regim juridic prevazut pentru partidele politice“. Intre drepturile acordate revolutionarilor prin intrarea in vigoare a acestei legi se gaseste si „cumpararea sau inchirierea cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat, a unui spatiu comercial sau de prestari servicii corespunzator, cu o suprafata utila de pana la 100 metri patrati“ sau a unei suprafete de teren de påna la 100 metri patrati din domeniul public pentru construirea unui spatiu comercial. Statul le va acorda beneficiarilor actului normativ subventii egale cu 50 la suta din dobanda aferenta unui credit bancar de pana la 20 de mii de euro contractat pentru cumpararea sau construirea de locuinte daca solicitantii nu au detinut sau nu detin o proprietate locativa.

IICCR continua lupta inceputa in 1987
Reprezentantii IICCR au organizat, ieri, la Palatul Parlamentului o dezbatere despre ceea ce a insemnat comunismul. Marius Oprea, presedintele IICCR, a atras atentia ca in anii de dupa Revolutia din 1989 s-au realizat foarte multe studii despre comunism, dar, cu toate acestea, nu gasim „nici un vinovat in spatele gratiilor“. „Comunismul trebuie declarat o crima impotriva umanitatii“, a subliniat seful IICCR.

Codul Penal va incrimina crimele comunismului
La randul lui, ministrul justitiei Tudor Chiuariu a precizat ca „istoria face apel mereu la justitie“. „Reabilitarea detinutilor politici si pedepsirea celor care au comis crime si abuzuri impotriva opozantilor regimului reprezinta o urgenta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.