Inflatia in luna octombrie a fost din nou peste asteptarile pietei si ale Bancii Nationale. 0.96% de la o luna la alta, adica aproape 7%  anual. Banca Nationala mai are doua luni pentru a-si atinge prognoza de sfarsit de an stabilita la 5,7%. In
Inflatia in luna octombrie a fost din nou peste asteptarile pietei si ale Bancii Nationale. 0.96% de la o luna la alta, adica aproape 7% anual. Banca Nationala mai are doua luni pentru a-si atinge prognoza de sfarsit de an stabilita la 5,7%. Insa pe zi ce trece este din ce in ce mai clar ca aceasta cifra va fi foarte greu de atins.
In primele 10 zile ale lunii noiembrie, cursul s-a depreciat cu 4 procente. Iar deprecierea leului va afecta in ultimele doua luni ale anului pretul serviciilor de telefonie. Exprimate in euro, facturile la telefonia mobila si la cea fixa vor fi mai scumpe pentru populatie, care isi primeste leafa in lei. Intre timp, salariul minim a crescut. Incepand cu 2008, acesta va fi de 500 de lei. O crestere de aproape 13,6% fata de salariul stabilit intre sindicate si patronate (440 lei) si de 28,2% fata de salariul minim aprobat de guvern (390 lei) pana acum. In ambele cazuri peste cresterea productivitatii, estimata undeva pe la 11% pentru 2007. Decizia guvernului va afecta anticipatiile inflationiste pentru 2007 si va crea presiuni inflationiste pe partea cererii in 2008. In plus, producatorii de paine sustin ca pretul painii (produs cu o pondere considerabila in cosul de consum) va continua sa creasca si in lunile de iarna. Nu trebuie uitat faptul ca prognoza estimata de BNR depinde si de cheltuielile care vor fi facute de guvern in decembrie. Vom vedea la sfarsitul anului in ce masura se va tine de cuvant Ministerul Economiei si Finantelor ca deficitul bugetar nu va depasi 1,5%. Potrivit Ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, economia are un excedent bugetar de 0,3 la suta in primele 10 luni. Insa guvernul a majorat pensiile de la 1 noiembrie, fapt ce va avea un efect de 0,3% - 0,4% asupra bugetului. Deci bugetul va trece pe deficit in noiembrie. Toate acestea adunate determina economistii sa estimeze o inflatie anuala peste cei 5,7% ai BNR-ului. Reprezentantul FMI in Romania apreciaza ca fiind conservativa estimarea Bancii Nationale, iar multe dintre estimarile pietei se situeaza undeva la 6%.
O inflatie peste 6% ar putea avea doua efecte. Primul este ca movilita inflationista de la inceputul lui 2008 va fi mai inalta si va dura mai mult decat estimarile BNR. Al doilea este ca Banca Nationala va fi cel mai probabil nevoita sa efectueze inca o majorare de dobanda in prima jumatate a lui 2008. Reprezentantul FMI in Romania, Juan Jose Fernades Ansola, considera ca pentru a atinge o inflatie sub 5% in a doua jumatate a lui 2008 este nevoie de doua lucruri: o majorare moderata a dobanzii de referinta si un deficit bugetar de sub 1,5%. Insa deficitul bugetar este programat la 2,7% pentru anul viitor. Iar atunci dobanda de politica monetara va trebui sa creasca semnificativ pentru a spera la inflatie sub 5 procente. In ambele cazuri, potrivit FMI, o crestere a dobanzii cheie este inevitabila.
Combinatia politica fiscala relaxata - politica monetara restrictiva poate fi insa periculoasa pentru Romania. In primul rand, o politica monetara restrictiva implica majorarea dobanzii-cheie si implicit aprecierea leului. Un leu puternic va face ravagii printre exportatori si va duce la adancirea deficitului de cont curent. Dupa cum zicea si guvernatorul, un curs Euro - Ron de 3,1 este nesustenabil. De asemenea, o astfel de solutie ar duce la reducerea investitiilor in capitalul fix si la cresterea vulnerabilitatii sistemului financiar.
Totusi, lupta contra inflatiei ar putea sa primeasca o mana de ajutor din partea cursului de schimb. Chiar daca s-a depreciat puternic in ultimele 2 saptamani, leul ar putea sa recupereze teren in decembrie. Vor veni mai ales banii romanilor plecati in afara. Un al doilea factor care ar putea duce la o apreciere a monedei nationale ar putea fi PIB-ul pe trimestrul III. Potrivit viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu, un PIB peste asteptari ar schimba sentimentul fata de Romania si ar readuce increderea investitorilor. Cert este ca volatilitatea cursului Euro-Ron s-a dublat fata de anul trecut. Moneda nationala este putin predictibila, deci nu poate fi de incredere in totalitate in lupta impotriva inflatiei.
Deci, buna sau rea, singura solutie pentru readucerea inflatiei la niveluri acceptabile pare a fi o noua crestere a dobanzii-cheie. Intrebarea care se pune acum este cat de mult se va duce dobanda in sus.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.