Parlamentul European a luat atitudine fata de decretul-lege adoptat de autoritatile de la Roma privind expulzarea cetatenilor comunitari ce comit infractiuni in Italia, precum si fata de atitudinea comisarului european pentru Justitie, Franco Frattin
Parlamentul European a luat atitudine fata de decretul-lege adoptat de autoritatile de la Roma privind expulzarea cetatenilor comunitari ce comit infractiuni in Italia, precum si fata de atitudinea comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini.
Parlamentul European s-a pronuntat, ieri, in favoarea reafirmarii dreptului la libera circulatie in spatiul comunitar ca principiu fundamental al Uniunii. Legislativul comunitar a adoptat, ieri, cu 306 voturi pentru, 86 impotriva si 37 de abtineri, o rezolutie comuna privind dreptul cetatenilor europeni si al familiilor lor de a circula si se stabili liber pe teritoriul UE, europarlamentarii pledand, totodata, pentru o mai buna integrare sociala a romilor si promovarea unor instrumente de constientizare privind drepturile si obligatiile comunitatii rome. Deputatii reuniti, ieri, la Strasbourg, au respins, totodata, principiul responsabilitatii colective si au reafirmat nevoia de a se combate orice forma de rasism si xenofobie, precum si toate formele de discriminare si stigmatizare bazate pe nationalitate sau origini etnice. Documentul adoptat de Legislativul comunitar include, intre altele, si un pasaj critic la adresa comisarului european pentru Justitie, in care se mentioneaza ca Parlamentul "crede ca declaratiile acordate recent de (Franco) Frattini presei italiene, cu referire la incidentul de la Roma, au fost contrare spiritului si literei Directivei CE 38/2004 (privind dreptul la libera circulatie a persoanelor), pe care Frattini este solicitat sa o respecte pe deplin". Votarea paragrafului in cauza a provocat ample dispute intre gruparile politice din PE, liderul PPE-DE, Joseph Daul, solicitand eliminarea acestuia din text. In cele din urma, pasajul a fost adoptat cu 290 voturi pentru, 220 impotriva si 21 abtineri. Dupa agresarea Giovannei Reggiani la Roma, in urma cu aproape doua saptamani, Frattini declara, pentru presa din Peninsula, ca autoritatile italiene au dreptul sa expulzeze orice persoana nomada, care nu isi poate justifica prezenta in Peninsula. Directiva CE 38/2004 prevede posibilitatea de expulzare a unui cetatean comunitar, in limite foarte stricte de siguranta sau sanatate publica, adoptarea unei astfel de masuri trebuind sa fie proportionala si fondata exclusiv pe comportamentul personal al individului, in nici un caz pe motivele de preventie generala. Rezolutia adoptata ieri de PE a fost propusa de socialistii europeni, printre initiatori numarandu-se si europarlamentarii romani Adrian Severin si Dan Mihalache. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.